Maščobne blazinice: Miti in resnice o celulitu

Mesec maj je pred vrati, z njim pa že tradicionalno višje temperature in več sončnih dni, ko si posledično nadenemo lahkotnejša oblačila in razkrijemo naše telo. In ni neobičajno, da nas ob taki priložnosti vsakič znova zaskrbi videz naših nog, še zlasti vidne maščobne blazinice oz. celulit na stegnih. Prav zato, da se izognemo takšnim občutkom, je še kako pomembno, da za lepo telo skrbimo vse leto, vse letne čase, ne samo pred poletjem.

Vidne maščobne blazinice so največji izziv

Eden največjih izzivov pred poletjem so brez dvoma vidne maščobne blazinice – to je celulit oz. pomarančna koža, ki najpogosteje prizadene trebuh, stegna, zadnjico in predel nad koleni. O vzroku nastanka celulita obstaja vrsta trditev, brez dvoma pa na njegov pojav in razširjenost vpliva nezdrav življenjski slog, ki zajema nepravilno in nezdravo prehrano, nezadostno količino spanca ter stres, ki ima poseben učinek na vsak organizem.

Kaj so maščobne blazinice oz. celulit?

Zelo poenostavljeno povedano je celulit je bolezen vezivnega tkiva. Maščobne blazinice se pojavijo zaradi nezadostne sposobnosti organizma, da se znebi odvečnih odpadnih snovi, ki se nabirajo v podkožju. Škodljive snovi se kopičijo v maščobnih celicah, ki se nahajajo pod kožo, kar povzroči povečanje njihovega volumna in količine. Celice ustvarjajo pritisk na kožo in povzročajo vidno površinsko deformacijo kože, ki spominja na videz pomarančnega olupka.

Ker o celulitu obstaja cela vrsta (ne)resnic, jih nekaj izpostavljamo v nadaljevanju tega zapisa.

Maščobne blazinice: miti in resnice o celulitu

1. Celulit je lahko zapisan v vaših genih. Drži.

Drži, da je celulit lahko deden. Če vašo mamo in babico pestijo vidne maščobne blazinice, je velika verjetnost, da jih boste imeli tudi vi. Če sodite med srečnice, katerih prednice nimajo pomarančne kože, nikar ne pozabite, da je genetika le eden od vzrokov za nastanek celulita. In ni najpomembnejši. Na pojav celulita namreč vplivajo še številni drugi dejavniki, kot so prehrana, gibanje, učinkovito zdravljenje celulita ter vzdrževanje zdrave telesne teže.

2. Maščobne blazinice pestijo predvsem ženske, manj moške. Drži.

Ženske so bolj nagnjene k odvečnim maščobam na bokih in stegnih, zato so maščobne blazinice njihova pogosta nočna mora. Ženske imajo tudi manj podpornega vezivnega tkiva. Kar zadeva moške, po nekaterih podatkih naj bi imelo s celulitom težave približno 10 % moških.  

3. Vidne maščobne blazinice imajo samo tisti, ki niso v dobri telesni kondiciji. Ne drži.

Res je, da je pri močnejših in debelih ljudeh celulit veliko bolj viden. Ker imajo več maščobnih oblog pod kožo, je tudi večja verjetnost, da bo na vezivna tkiva večji pritisk in bo zato na šibkih točkah na telesu, kot so stegna, zadnjica ali trebuh, viden tudi navzven. A ker je celulit bolezen vezivnega tkiva, ga lahko imajo tudi vitke ženske.

4. Maščobne blazinice s staranjem dobivajo slabši videz. Drži.

Na pojav celulita vplivajo tudi hormoni. Zaradi procesa staranja žensko telo proizvaja manj hormona estrogena, ki med drugim pomaga tudi pri pretoku krvi. Manj estrogena v telesu pomeni tudi slabšo cirkulacijo in torej tudi več vidnih maščobnih blazinic. Posledici sta med drugim zmanjšana tvorba kolagena ter manj elastično vezivno tkivo, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju in videzu celulita.

5. Kompresijska oblačila izboljšujejo videz celulita. Ne drži.

Ko med vadbo nosite kompresijska oblačila, le ta zmanjšajo le premikanje kože oz. povzročijo, da so maščobne blazinice manj vidne. Ko se po vadbi preoblečete, sprememba ne bo več vidna.

To, da lahko določena vrsta oblačila pripomore k izboljšanju videza celulita, ni res. Pri nošenju oprijetih oblačil bi prej držalo ravno nasprotno: elastični trakovi na spodnjem perilu na primer lahko prispevajo k pojavu celulita, ker prekinjajo cirkulacijo in omejujejo pretok krvi.

6. Kajenje vpliva na pojav maščobnih blazinic. Drži.

Dokazano je, da cigaretni dim zmanjšuje pretok krvnih celic ter oslabi in moti proizvodnjo kolagena, zaradi česar se vezivno tkivo lažje razteza in poškoduje, podkožne maščobne blazinice pa postajajo bolj vidne.

Poleg tega ima kajenje številne druge negativne posledice: povzroči prezgodnje gube in staranje kože, koža se tudi izsuši in izgubi barvo, kar denimo povzroči strije itd.

7. Proti vidnim maščobnim blazinicam se lahko borite z ustrezno prehrano. Drži.

Prehrana sama ne more določiti, ali boste imeli celulit ali ne. Toda uravnotežena prehrana, ki temelji na sadju in zelenjavi, lahko zmanjša vnetne procese v telesu in vam pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Pri tem je še kako pomembno, da pijete dovolj vode ter hkrati s tem torej uživate prehrano, bogato z živili z veliko vode. Tako bo vezivno tkivo ostalo močno in prožno, v nekaterih primerih je možna tudi izguba telesne teže.

Poskusite jesti več kumar, redkvic, paradižnika in paprike, ki so denimo sestavljeni iz več kot 90 % vode.

8. Na pojav celulita vplivajo toksini v telesu. Ne drži.

Proizvajalci nekaterih izdelkov za boj proti celulitu, ki so na voljo v trgovinah in lekarnah, trdijo, da pomagajo odstraniti nečistoče in toksine iz telesa. Toda znanost ne podpira njihove učinkovitosti, niti njihovih trditev. Res pa je, da se celulit pojavi, ko podkožne maščobne blazinice prodrejo skozi plasti kolagenskih vlaken ali vezivnega tkiva, najpogosteje na zadnjici in stegnih, pa tudi na rokah, trebuhu in drugih problematičnih delih telesa.

Vezno tkivo lahko oslabijo hormoni, premalo gibanja in slaba muskulatura, odvečna maščoba in slaba prekrvavitev, a celulita ne povzročajo toksini.

9. Telesna vadba lahko zmanjša videz maščobnih blazinic. Drži.

Z redno vadbo vidnih maščobnih blazinic ne boste odpravili, lahko pa celulit v mnogih primerih preprečite ali zmanjšate njegov videz. Celulit se pojavi, ko vezna podkožna vlakna oslabijo ali izgubijo elastičnost, redna telesna vadba pospeši cirkulacijo v telesu in s tem preprečuje kopičenje in zastajanje odpadnih snovi v vezivnem tkivu. Najbolj učinkovite so vadbe za zadnjico ali stegna, ter vadbe, ki krepijo mišice in spodbujajo cirkulacijo v telesu.

10. Neinvazivni tretmaju za boj proti vidnim maščobnim blazinicam so učinkoviti. Drži.

Izgled maščobnih blazinic oz. celulita, pa tudi ohlapno ali slabo tonizirano kožo na trebuhu, stegnih, zadnjici ali nadlahteh, lahko popravite z aparatom Exilis Ultra, ki ga v Sloveniji najdete le na naši kliniki. Aparat ima posebne nastavke, s katerimi s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka, ki dosežeta globlja tkiva, kontrolirano segrevamo in ohlajamo problematične dele telesa. Tako kožo učvrstimo in toniziramo, s čimer se videz celulita zmanjša oziroma izboljša. Spremembe na koži so opazne že po prvem tretmaju, konkretnejši rezultati pa po 3 mesecih. Posamezen tretma traja od 45 minut do ene ure. Po njem se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim opravilom. Za še boljši učinek Exilis Ultra kombiniramo z aparatom LPG, za uspešen rezultat pa je potrebnih od 3 do 5 terapij. Do konca junija na paket treh tretmajev Exilis Ultra in LPG velja prav posebna cena. 

Želite izvedeti več o zmanjševanju videza maščobnih blazinic z našimi visokotehnološkimi napravami?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.