Botoks: Vse, kar morate vedeti o tem tretmaju

Glajenje gubic z botoksom je najpogostejši neizvazivni estetski poseg na svetu in predstavlja osnovni postopek pomlajevanja zgornje tretjine obraza. Ker deluje tako, da blokira delovanje/krčenje mišic, z njim najpogosteje gladimo navpične gube v predelu med obrvmi, prečne gube na čelu ter gube okoli oči – torej vse tiste, ki so posledica (pretirane) obrazne mimike (mrščenja, jeze, smejanja, dviganja obrvi …). Ker ljudje večinoma zmotno verjamejo, da bo njihov obraz ob uporabi botoksa izgledal kot zabetoniran in da botoks tudi škoduje zdravju, velja vsake toliko osvežiti ključne informacije o tem tako priljubljenem pomlajevalnem tretmaju. V nadaljevanju vam v branje ponujamo nekaj ključnih informacij o botoksu, ki jih je dobro poznati, če razmišljate o njegovi uporabi.

Kaj je botoks?

Botulinom toksin/botoks je naravno prečiščen protein, ki ga proizvaja bakterija Clostridium Botulinom. Ko ga želimo uporabiti, je tekočina, praktično je raztopina botulinum toksina v fiziološki raztopini.

Glajenje gubic z botoksom je najpogostejši neizvazivni estetski poseg na svetu in predstavlja osnovni postopek pomlajevanja zgornje tretjine obraza. Ob pravilni aplikaciji je metoda varna, preizkušena in brez zapletov.

Kako deluje botoks?

Botoks blokira delovanje mišice in s tem prepreči njeno krčenje. Injekcije zelo majhnih količin botoksa na določena mesta obraza povzročijo zmanjšanje mišične aktivnosti (smejanje, mrščenje in druga mimika obraza), ki sicer povzroča obrazne gubice. Mišica, ki je blokirana, se zmanjša in je manj močna. Zato pri vsakem naslednjem tretmaju tudi nujno ne potrebujete več botoksa.

Katere gube gladimo z botoksom?

Z botoksom gladimo t. i. mimične oz. izrazne gube, torej tiste, ki so posledica mimike obraza:

  • vodoravne gube na čelu,
  • navpične gube med obrvmi,
  • drobne gubice ob zunanjih očesnih kotičkih (smejalne gubice),
  • smejalne gube na nosu,
  • navpične in vodoravne gube na vratu,
  • drobne gubice ob robu zgornje in spodnje ustnice.

V predelu čela lahko z injiciranjem botoksa  dosežemo tudi učinek dviga obrvi.

Kako poteka poseg?

Poseg traja približno 30 minut. Estetski strokovnjak na vnaprej določena mesta na obrazu, ki jih označi flomastrom, z injekcijo vbrizga botoks. Posopek ni pretirano boleč, po želji, se lahko mesta aplikacije namaže z anestetično kremo. Na mestih, kjer so bili narejeni vbodi, so lahko takoj po posegu vidne drobne rdeče pikice, ki jih zakrijete s korektorjem. Po posegu lahko takoj nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi, pri čemer pa morate upoštevati navodila kirurga.

Kdaj je viden prvi učinek botoksa in kako dolgo traja?

Prvi učinek injiciranja botoksa je opazen v nekaj dneh po posegu, pravi učinek pa po tednu ali dveh po posegu. Učinek botoksa traja od 4 do 6 mesecev in je odvisen od vrste izdelka ter količine aplikacije. Po tem času je potrebno postopek ponoviti.

Za dober učinek je tako potrebno glajenje gubic z botoksom ponoviti od 2 do 3-krat letno. Ob rednem ponavljanju učinek botoksa sčasoma traja dlje, zato lahko ponovitve terapij postanejo redkejše.

Kdaj in za koga je primeren botoks?

Glajenje gubic z botoksom je primerno za ženske in moške, pri katerih so vidne prve izrazne/mimične gube npr. na čelu, med obrvmi ali ob očeh, ob smejanju, jeznem pogledu, mrščenju, dvigu obrvi. Pravi čas za botoks je, ko vas te gube pričnejo motiti in se želite hkrati znebiti utrujenega, jeznega in postaranega izgleda.

Za koga botoks ni primeren?

Glajenje gubic z botoksom odsvetujemo nosečnicam in doječim mamicam, osebam, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi, osebam, ki imajo vnetje na mestih, kjer bi injicirali botoks. Prav tako ga odsvetujemo osebam, ki imajo predhodno znano alergijo na sestavine preparata, in osebam z motnjami živčno-mišičnega prenosa, kot so ALS, Miastenia gravis ali Lambert-Eaton-ov sindrom.

Ali botoks škoduje zdravju?

Odmerki botoksa, ki jih uporabljamo za glajenje gub, niso zdravju škodljivi. Zelo redki so tudi stranski učinki, ki so večinoma povezani z nestrokovno uporabo botoksa.

Botoks, ki ga uporabljamo na Kliniki Božikov – Dysport in Vistabel – , je varen in preizkušen v številnih študijah, tako s strani estetskih strokovnjakov, kot tudi estetskih in medicinskih ustanov. 

Vsi bodo videli, da uporabljate botoks, saj bo vaš obraz kot zabetoniran.

Estetski strokovnjak z dobrim občutkom za estetiko bo z aplikacijo ustrezne doze botoksa poskrbel, da bo rezultat osvežen, lep, zdrav in pomlajen videz, ki nikakor ni izumetničen.

Ko enkrat začnete, je potrebno botoks uporabljati vse življenje, saj ko njegov učinek popusti, izgledate slabše kot prej.

Ko učinek botoksa popusti, ne boste izgledali slabše kot prej. Ker boste nekaj mesecev navajeni obraza brez gub, vas bo to, da bodo le-te ponovno opazne, le bolj zmotilo. Nič ni narobe, če botoksa po eni uporabi ne boste uporabili nikoli več. Res pa je, da če si boste všeč, kako izgledate z botoksom, boste to želeli tudi ponoviti. Strah, da bi z botoksom postali zasvojeni, je odveč.

Ali veste, da je botoks je učinkovit tudi pri odpravi prekomernega potenja?

Za odpravo prekomernega potenja botoks injiciramo v kožo, tik pod površino, kjer se nahajajo žleze znojnice. S postopkom za približno šest mesecev blokiramo delovanje žlez znojnic v področju pazduh, glave, dlani ali podplatov, s čimer odpravimo potenje v tem času.

Postopek traja približno 30 minut, bolečina pa je minimalna, saj tretirani predel najprej omrtvimo z anestetično kremo.

Metoda je enostavna, brez zapletov, potrebne pa so ponovitve. Po posegu okrevanje ni potrebno, lahko se takoj  vrnete k vsakodnevnim aktivnostim.

Želite izvedeti več o pomlajevanju obraza z botoksom?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.