Celulit: Vse kar morate vedeti o tej nadlogi

Ali veste, da se po nekaterih podatkih s celulitom v blažji ali hujši obliki sooča približno 80 % žensk, ne glede na njihovo starost, postavo in telesno težo? Zakaj?

Kaj je celulit?

Celulit je bolezen vezivnega tkiva. Njegov nastanek je v prvi vrsti posledica delovanja hormona estrogena, ki povzroča neenakomerno nalaganje maščobnih celic v podkožju. Ko se maščobno tkivo v podkožju zadebeli, se zmanjša pretok limfe med celicami, zato odpadne snovi in prosti radikali zastajajo v podkožju. Prosti radikali uničujejo celice kolagena in elastina, s tem pa se zmanjšuje kakovost vezivnega tkiva. Ker so celice veziva in kože oslabljene, maščobne celice iz globljih plasti silijo proti površju in so vidne v obliki pomarančne kože. Najbolj kritični deli telesa, ki so nabolj dovzetni za celulit, so trebuh, boki, stegna in zadnjica, pa tudi roke, zatilje in predel pod brado.

Celulita nimajo samo močnejše ženske

Celulit je treba razlikovati od debelosti, ki je predvsem posledica sprememb presnove maščob posameznika. Tako celulit ni nujno pogojen z debelostjo. Tako ga nimajo samo debele ženske, ampak se z njim spopadajo tudi tiste vitke oziroma suhice. Kot smo že zapisali, je nastanek celulita v prvi vrsti povezan z delovanjem hormona estrogena, ki povzroča nalaganje maščobnih celic v podkožju. Kritično obdobje za začetek razvoja celulita je puberteta, ko začne količina estrogena v telesu naraščati, s tem pa se poveča tudi pojav celulita pri mlajših vitkih ženskah. Če k temu dodate še nepravilno prehrano in neaktiven način življenja, se njegov videz še poslabša.

Ali je mogoče celulit odpraviti?

Ker celulit v največji meri izhaja iz narave ženskega podkožja, ga je nemogoče popolnoma odpraviti. Ga pa je mogoče omiliti, zmanjšati njegov videz in preprečiti njegov nadaljnji razvoj. Pomembno je, da se tega projekta lotimo čim prej in k njemu pristopimo celostno. Celulit namreč nastaja v več stopnjah. Veliko lažje je nanj vplivati v zgodnejših fazah, ko denimo pomarančno kožo vidimo le, če kožo stisnemo med prsti, kot pa kasneje, ko je že prosto viden na telesu.

Kako se lotiti projekta “zmanjšanje videza celulita”?

Za uspešen rezultat je k problemu celulita treba pristopiti celostno. To vključuje več dejavnosti. Njihov skupen cilj je, da pospešimo cirkulacijo v telesu, preprečimo shranjevanje maščob in pospešimo njihovo porabo ter vzpostavimo red v kožni strukturi. V praksi to v resnici pomeni spremembo načina življenja, ki vključuje naslednjih pet dejavnosti:

1. Spremenite način prehranjevanja

Za omilitev izgleda celulita je priporočljiva sprememba prehrane, saj slaba prehrana še kako vpliva na stanje kože. Priporočljivo se je izogibati izdelkom iz bele moke, sladkarijam, sladkim sokovom, gaziranim pijačam, pa tudi preslani hrani. Na drugi strani je priporočljivo uživati čim več sadja, zelenjave, vitaminov in mineralov, ki bodo koži podarili vlago in prožnost. 

2. Pijte veliko vode

Videz celulita je mogoče omiliti s pitjem večje količine vode. Če je telo bolje hidrirano, je koža bolj elastična in tudi bolj napeta. Zaradi tega je celulit tudi manj viden.

3. Bodite redno telesno aktivni

Telesna vadba je brez dvoma pomemben del aktivnosti v boju proti celulitu, saj poveča prekrvavljenost tkiv. Pri nekaterih posameznicah se zato zmanjša videz celulita.

4. Redno masirajte problematične dele telesa

Tudi masaža tako kot športne aktivnosti povzroča boljšo prekrvljenost telesa oz. tkiv. To pomeni tudi spremembo v volumnu medcelične tekočine, ki se razporedi bolj enakomerno. Posledično je celulit manj viden.

5. Obvladajte stres

Kronično povečana izpostavljenost stresu lahko vpliva na povečanje telesne maščobe, kar poveča vidnost celulita. To je sicer le kolateralna škoda, kajti dolgotrajna povečana izpostavljenost stresu vodi v veliko resnejše zdravstvene tegobe.

Pet dejavnosti, ki se jim velja v boju proti celulitu izogniti

Poleg že omenjenega vpliva delovanja hormona estrogena, je nastanek in razvoj celulita posledica več različnih dejavnosti, ki se jim z nekaj preudarnosti in močno voljo lahko izognete. Tako se velja izogibati:

 

  • nepravilni in preobilni prehrani,
  • predolgotrajnemu in prepogostemu sedenju, tudi s prekrižanimi nogami, ki oslabi cirkulacijo v nogah,
  • neprimerni obutvi, denimo zelo pogostemu nošenju zelo visokih pet, zaradi česar se lahko poveča pritisk v žilah, žilne stene postanejo bolj prepustne in veliko lažje prepuščajo odpadne snovi v medcelični prostor vezivnega tkiva,
  • pretesnim oblačilom, ki motijo pretok krvi, zaradi česar so žilne stene bolj prepustne in se tekočine z odpadnimi snovmi lažje sproščajo v vezivno tkivo.

Ali anticelulitne kreme pomagajo?

Učinek anticelulitnih krem je minimalen, saj njihove učinkovine ne morejo doseči najglobljih delov kože. Kreme delujejo površinsko, in sicer predvsem zato, ker jih na telo nanašamo z masažo. To pomeni, da je izboljšan rezultat v resnici posledica masaže in ne učinkovin kreme. Tako je pokazal tudi test anticelulitnih krem, ki ga je izvedla Zveza potrošnikov Slovenije.

Nad celulit z radiofrekvenco in ultrazvokom

Izgled celulita, pa tudi ohlapno ali slabo tonizirano kožo na trebuhu, stegnih, zadnjici ali nadlahteh, lahko popravite z aparatom Exilis Ultra, ki ga v Sloveniji najdete le na naši kliniki. Aparat ima posebne nastavke, s katerimi s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka, ki dosežeta globlja tkiva, kontrolirano segrevamo in ohlajamo problematične dele telesa. Tako kožo učvrstimo in toniziramo, s čimer se videz celulita zmanjša oziroma izboljša. Spremembe na koži so opazne že po prvem tretmaju, konkretnejši rezultati pa po 3 mesecih. Posamezen tretma traja od 45 minut do ene ure. Po njem se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim opravilom. Za še boljši učinek Exilis Ultra kombiniramo z aparatom LPG, za uspešen rezultat pa je potrebnih od 3 do 5 terapij. Do konca junija na paket treh tretmajev Exilis Ultra in LPG velja prav posebna cena. 

Želite izvedeti več o zmanjševanju videza celulita z našimi visokotehnološkimi napravami?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.