Odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje kožnih znamenj

Kožna oz. materina znamenja, kot jim radi rečemo, so lahko nenevarne kožne tvorbe, kot so fibromi, bradavice, papilomi in drugi. Lahko so pigmentna znamenja, ki jih je v določenih primerih potrebno odstraniti, lahko pa so tudi rakave tvorbe. Kožna znamenja lahko telo v nekaterih primerih celo polepšajo, v nekaterih pa njegov izgled poslabšajo ali so celo moteča in neprijetna. Takrat tudi ogrožajo človekovo zdravje. Dr. Božikov na pregledu ugotovi, ali je kožna sprememba nevarna ali ne.

Kožna znamenja so lahko večje ali manjše temne lise oz. bunkice, ki jih imamo vsi na koži. Običajno so to benigne tvorbe kožnih celic, ki izdelujejo pigment (melanociti). Če so znamenja majhna in se ne spreminjajo, običajno predstavljajo nepomembno spremembo, ki le kozmetično kazi naše telo. Večja znamenja, ki se pojavijo na novo, so nepravilnih oblik ali se spreminjajo, pa lahko pomenijo tudi melanom.

Po podatkih dermatologov število malignih obolenj kože v zadnjih dveh desetletjih narašča. Še posebej pogosto se pojavlja melanom oz. kožni rak, ki se, če se razvije do te faze, da že povzroči metastaze, lahko konča s smrtjo. Zato sta hitro prepoznavanje melanoma ter njegov izrez v zgodnji fazi najbolj učinkoviti metodi zdravljenja te oblike kožnega raka. V zadnjih letih v Sloveniji odkrijemo okrog 600 primerov melanoma na leto. Zahvaljujoč dermatoskopiji, ki jo izvajamo tudi na naši kliniki, je večina primerov odkritih dovolj zgodaj, torej v zgodnji fazi, ko je melanom še ozdravljiv. Tudi zato vam priporočamo, da redno spremljate kožna znamenja, ki jih imate na telesu, še posebej, če se prepoznate v katerem izmed naslednjih opisov:

  • ste svetlopolti in vas sonce hitro opeče,
  • na koži imate veliko znamenj, denimo več kot 50,
  • je imel ali ima kdo od vaših bližnjih sorodnikov kožnega raka,
  • ste že imeli melanom,
  • imate eno ali več zelo velikih znamenj,
  • vaša kožna znamenja se spreminjajo,
  • v otroštvu ali mladosti ste imeli hude sončne opekline.

 Kdaj in kako odstraniti znamenje

Nenevarnih znamenj ni potrebno odstranjevati iz zdravstvenih razlogov, si jih pa veliko ljudi želi odstraniti iz estetskih razlogov. Veliko pacientov se zanima predvsem za kirurško odstranjevanje znamenj na obrazu, pri čemer pa je treba vedeti, da lahko na mestu odstranjenega znamenja ostane brazgotina. Kako velika in kakšne vrste, je odvisno predvsem od narave kožnega znamenja ter od izvedbe kirurškega posega.

Pregled pred posegom

Kirurg pred posegom natančno pregleda vaše kožno znamenje. Takrat tudi oceni, ali je odstranitev primerna in kakšna bo koža po odstranitvi znamenja. Kožna znamenja odstranjujemo kirurško ali z laserjem.

Kirurško odstranjevanje kožnih znamenj

S kirurškim posegom odstranimo kožne spremembe, ki so nevarne ali moteče. Z izrezanjem lahko odstranimo kožna znamenja, ki so v nivoju kože in jih torej ni mogoče odstraniti z laserjem.

Poseg traja le nekaj minut. Opravimo ga v lokalni anesteziji, in sicer kožo okoli znamenja omrtvimo z lokalnim anestetikom in nato izrežemo znamenje. Rano po izrezu zašijemo s šivi, ki se sami razgradijo. Po posegu se lahko takoj vrnete na delo ali k vsakdanjim opravilom. Športne aktivnosti morate pustiti na strani od enega do dva tedna. Del kože, na katerem je bil izveden poseg, morate zaščititi po navodilih kirurga. Po posegu lahko ostane brazgotina, kakšna bo, oceni kirurg na pregledu pred posegom.

Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj

Z laserjem odstranimo nesumljive kožne spremembe, predvsem razne izrastke, starostne keratoze, bradavice in starostne bradavice, ki izstopajo iz kože.

Poseg z laserjem traja le nekaj minut. Anestezija ni potrebna, prav tako tudi ne hospitalizacija. Na delo oz. k vsakdanjim opravilom se lahko vrnete takoj, k športnim aktivnostim pa po enem do treh tednih.

Na naši kliniki za lasersko odstranjevanje znamenj uporabljamo najnaprednejše CO2RE laserje nemškega proizvajalca Candela.

Na Kliniki Božikov za lasersko odstranjevanje znamenj uporabljamo najnaprednejše CO2RE laserje nemškega proizvajalca Candela.

Nega po posegu

Po laserskem posegu je celjenje nekoliko daljše. Brazgotina je manj vidna ali pa je sploh ni. Po posegu lahko na delu tretirane kože ostane rahlo rdeča ali pigmentirana sled, ki pa običajno po nekaj mesecih izgine. Mesta posega najmanj tri mesece ne smete direktno izpostavljati ultravijoličnim žarkom (sonce, solarij) in ga morate po navodilih kirurga ustrezno zaščititi.

Cena

Odstranjevanje znamenj (do dve znamenji)     100 €

Odstranitev znamenje (tri)     150 €

Odstranitev znamenja več kot 3 cm     od 150 €

Želite izvedeti več o posegu?

Za več informacij o posegu nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67