Facelift

facelift Lifting obraza pomladitev obraza napenjanje kože lifting

Facelift ali po slovensko pomladitev obraza z napenjanjem kože (lifting obraza), ne predstavlja več enega samega postopka, temveč različne operacije, ki jih je potrebno načrtovati tako, da ustrezajo potrebam posameznega pacienta. Upoštevati je potrebno mnogo dejavnikov, ki so največkrat povezani z anatomijo pacienta.

Plastična kirurgija deluje z različnimi tehnikami, ki se razlikujejo v obsegu operacije, globini plasti, kjer izvajamo operacijo ter v predelu obraza, ki ga oblikujemo. Splošno pravilo je, obsežnejši in »globlji« je poseg, vidnejši in trajnejši bo rezultat. S tem je povezano tudi daljše obdobje okrevanja, vključno z otekanjem in podpludbami in temu prilagojene so tudi cene facelifta.

Povrhnji facelift

Tradicionalni facelift, ki je znan od začetka 20. stoletja, je kiruški poseg, kjer kožo obraza dvignemo od globlje ležečih struktur ter jo preoblikujemo in primerno napnemo. S tem izboljšamo izgled obraza, vendar ne obdelamo globljih struktur obraza, ki se prav tako starajo. Ta vrsta facelifta je tehnično najenostavnejša, okrevanje pa relativno hitro. Nekaterim pacientom bo ta poseg povsem zadostoval, posebej je njihova težava v koži in ne v globljih tkivih oziroma če je primarno vodilo kratek čas okrevanja.

Globoki facelift

Leta 1973 je švedski plastični kirurg Tord Skoog ugotovil, da je z operiranjem globljih struktur na obrazu (ne samo kože), mogoče doseči boljši rezultat. Plast tkiva pod kožo obraza je dobila ime SMAS (subcutaneous muskulo aponevrotic system). Z vključitvijo plasti SMAS v poseg, je možno dvigniti globlja mehka tkiva obraza na mesto, kjer so bila v mladosti, preden so se pričela spuščati.

Pri določenih pacientih je mogoče napraviti facelift s krajšimi brazgotinami. Pri tej operaciji ni potrebno podaljšati reza za uho in v lasišče. Poseg je primeren takrat, ko na vratu ni veliko sprememb. Tudi v tem primeru popravimo položaj globljih tkiv.

Volumetrični facelift

Volumetrični facelift posveča poseben poudarek ličnemu predelu. Brazgotine po posegu so prisotne kot pri večini ostalih faceliftov, dodaten rez pri tem posegu naredimo v ustih. Z njegovo pomočjo pridemo do mehkih tkiv lica in jih dvignemo.

Dvig vratu in platizmoplastika

Vsi globoki liftingi napnejo vratno mišico platizmo in s tem izboljšajo izgled spodnjega dela obraza, predvsem linijo spodnje čeljusti. V primeru vidnejših vzdolžnih kožnih gub vratu in podbradka je v nekaterih primerih potrebno napraviti tako imenovano platizmoplastiko, s katero dosežemo lepši kot med čeljustjo in vratom. Za to je potreben dodaten rez pod brado.

Subperiostalni facelift (MASK lift) in endoskopski facelift

Pri subperiostalnem faceliftu gre za povsem drug pristop dviga obraznih struktur. Vsa mehka tkiva obraza, vključno s kožo, maščevjem in mišicami se sprosti od kosti, ter prestavi nazaj na mesto, kjer so bila preden so pričela drseti zaradi gravitacije. Poseg ni primeren za vse paciente, ampak le za mlajše paciente, brez večjih starostnih sprememb na vratu.

Endoskopski facelift je enak postopek, le da so kirurški rezi tukaj krajši.

Brazgotine

Brazgotine so pri vseh vrstah faceliftov skrite v lasišču in okoli ušes. Verjetnost, da bodo tanke in zato neopazne, je velika. Ko dozorijo, ne vplivajo na obliko vaše pričeske. Kljub temu končnega izgleda posamezne brazgotine na moremo garantirati.

Dodatni postopki

Istočasno kot facelift je možno napraviti blefaroplastiko, rinoplastiko, glajenje kože, dvig obrvi ali  celo poudariti ličnice z vsadki ali maščobo.

Kateri facelift je najprimernejši za vas?

V množici pomlajevalnih posegov obraza je laiku in zdravniku brez pravega treninga težko poznati in upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na izbor posega. V pogovoru vam bomo predstavili različne možnosti, ki bodo pripeljale do skupne odločitve o posegu, ki bo najprimernejši za želeni rezultat.

Kako dolgo so vidni učinki facelifta?

Facelift pomakne uro staranja nazaj. Proces nadaljnjega staranja je različen od posameznika do posameznika. Odvisen pa je tudi od skrbi za kožo, kajenja, sončenja, v največji meri pa od genetskih predispozicij. Na splošno velja, da globlje, kot so strukture, ki jih korigiramo, dolgotrajnejši bo rezultat. Posledično je z obsežnejšim posegom povezano tudi daljše okrevanje.

Okrevanje po faceliftu

Po enostavnem povrhnjem faceliftu boste že po dveh tednih dokaj nared za pojavljanje v javnosti. Pri bolj obsežnem faceliftu, v kombinaciji z blefaroplastiko in/ali platizmoplastiko, je oteklina večja. Večinoma bo izginila v dobrih 2 tednih, povsem pa v znatno daljšem času. Za okrevanje je potrebno predvideti 2 do 4 tedne, pri globokih liftingih pa se končni rezultat izboljšuje še več mesecev po posegu in bo opazen dlje kot pri enostavnem dvigu obraza.

Cena

V lokalni anesteziji – od 3500 €

V splošni anesteziji – od 5500  €

Naročanje

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67