Povečanje prsi: Vse, kar morate vedeti o tem posegu

Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije

Povečanje prsi velja za enega najbolj čustvenih estetskih posegov. Zakaj? Preprosto zato, ker gre za veliko in pomembno spremembo telesa, ki je tesno povezana z večjo ženstvenostjo. Lepe in polne prsi vsako žensko brez dvoma naredijo bolj ženstveno, bolj privlačno in posledično tudi bolj samozavestno, kar je – ob predpostavki, da je vse to v mejah normale – zgolj pozitivno. Povečanje prsi sicer ne sodi med kompleksne kirurške posege, kljub temu pa terja, da vsaka ženska, ki o njem razmišlja, dodobra premisli o vseh vidikih takšne telesne transformacije. Na kaj velja biti pozoren?

1. Kam na povečanje prsi?

Če ste se že odločili za povečanje prsi, je prvi korak, ki sledi, izbira estetskega kirurga. Zavedati se  morate, da bo to strokovnjak, ki bo poskrbel za preobrazbo vašega telesa, zato mu morate popolnoma zaupati in verjeti v to, da bosta skupaj uspešno izpeljala celoten postopek, torej od posega prek okrevanja do končnega rezultata. Občutki, ki jih dobite ob obiskih različnih plastičnih kirurgov, so seveda lahko pomembni pri izbiri, kljub temu so veliko bolj pomembne reference na strokovnem področju, ki jih zdravnik dosega. Pomembno je tudi, da izbrani kirurg ali klinika ni predaleč od vašega kraja bivanja. Izbor nekaj sto evrov cenejše storitve v državah bivše Jugoslavije se lahko v primeru težav spremeni v bistveno dražjo in travmatično izkušnjo.

2. Prvi posvet

Naj vam ne bo žal denarja za posvet pri estetskem kirurgu, saj boste po prvem stiku z njim vedeli, ali je tisti, ta katerega si želite, da na vas opravi ta poseg. Posvet običajno traja pol ure, namenjen pa je temu, da vas izbrani estetski kirurg dobro spozna. Vpraša vas po željah in predstavah o tem, kako želite izgledati po posegu. Na podlagi tega vam predstavi vse možnosti, ki v estetski kirurgiji obstajajo, da dosežete želeni rezultat, ter vse njihove pozitivne in negativne plati. Izmeri vaše telo in vam na podlagi tega svetuje, kakšna metoda povečanja prsi in kakšni prsni vsadki so za vas najbolj primerni. Estetski strokovnjak vam mora na posvetu opisati tudi vsa tveganja, ki jih predstavlja povečanje prsi, ter postopek okrevanja. Prav tako mora odgovoriti tudi na vsa vprašanja in morebitne dvome ali dileme, ki jih imate.

3. Realna pričakovanja

Za povečanje prsi se običajno odločijo mlade odrasle ženske, ki jih narava ni obdarila z velikimi dojkami, ali ženske, ki so že rodile in so imele pred porodom večje dojke. Dojenje jim je morda to odvzelo, s posegom pa si želijo povrniti volumen dojk, ki so ga že imele. Če ste kandidatka za povečanje prsi, morate biti popolnoma zdravi, ob tem pa je bistveno, da imate realna pričakovanja o svojem izgledu po posegu. Osebi s 50 kg in višino 150 cm namreč ne moremo vstaviti 500-mililitrskih vsadkov. In obratno, pri 180 cm visoki osebi z oblinami je možen večji volumen vsadkov. Prvo vodilo pri tem, kakšen rezultat si želite, naj bo, da ohranite čim bolj naraven izgled prsi – s tem se boste izognili umetnemu izgledu, s čimer bo manjša možnost, da bi bili tarča opravljanj ali posmeha. Verjemite, v takšni koži se dolgoročno ne boste dobro počutili.

4. Povečanje prsi z lastno maščobo - lipofiling

Najpogosteje se prsi poveča s prsnimi vsadki, pa tudi z uporabo lastne maščobe, a to le, če boste zadovoljni z majhnim povečanjem. Povečanje prsi z lastno maščobo oz. lipofiling je primerno za tiste, ki si želijo na določenem delu telesa odstraniti maščobo z liposukcijo, ki jo – namesto, da jo odvržemo – vbrizgamo v dojke. S tem oblikujemo telo in malce povečamo dojke. Če je vaš cilj konkretno povečanje dojk, boste nad rezultatom povečanja z lastno maščobo razočarani, saj je povečanje s 100 ml maščobe zelo majhno, še več, praktično neopazno.

5. Okrogli ali kapljičasti prsni vsadki?

Prepričanje, da okrogli vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti pa bolj naravne, ne drži. Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov: večji na manjšem telesu povzročijo umeten izgled, manjši bolj naravnega. Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgornjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat.

6. Površina vsadkov: hrapava ali gladka

V zadnjih letih se ugotavlja, da je izbor površine vsadkov zelo pomemben. Po več kot dvajsetih letih uporabe predvsem hrapavih vsadkov se je ugotovilo, da lahko hrapava površina vsadkov povzroči limfoproliferativno bolezen, ki ima kratico ALCL, kar je zelo redka vrsta raka limfnih žlez. V svetu je v zadnjih 20 letih za to boleznijo zbolelo nekaj več kot 600 žensk, v Sloveniji nimamo takšnega primera. Ugotovljeno je tudi, da v primeru, da je površina vsadkov gladka, te bolezni ni mogoče dobiti. Iz tega razloga je ob pogovoru s kirurgom potreben premislek, ali hočete kapljičaste prsne vsadke, ki so vedno v hrapavi izvedbi, in s tem prevzeti sicer zelo majhno tveganje za nastanek te bolezni (1:10.000) ali se odločiti za okrogle prsne vsadke, ki so na voljo v hrapavi in gladki izvedbi, pri čemer pri uporabi slednjih te bolezni niti hipotetično ne moremo dobiti. Kljub temu, da gre za zelo majhno tveganje, je o tem potrebno spregovoriti in se odločiti glede na dejstva in želje.

7. Priprava na operacijo in okrevanje

Zadnje dni pred posegom morate strogo upoštevati navodila kirurga in predvsem paziti na to, da ostanete zdravi, da jemljete dovolj vitaminov ter da ste čustveno stabilni, saj s tem telo ohranjate v pozitivni bilanci. Povečanje prsi običajno poteka v plitki splošni anesteziji in že nekaj ur po posegu lahko odidete domov. Sledi jemanje antibiotikov in protibolečinskih zdravil, ki se po nekaj dneh zmanjša oz. ukine. Okrevanje traja minimalno 10 dni oz. do dva tedna, tako da ne pozabite na to, da boste vsaj 10 dni odsotne iz službe. Takoj po posegu se morate tudi izogibati dvigovanju težkih bremen, športne dejavnosti pa boste v svoj urnik lahko uvrstili šele šest tednov po posegu. Računajte tudi na to, da boste morali še šest tednov po posegu spati na hrbtu, kar mnogo pacientk, potem ko minejo bolečine in izgine oteklina, izpostavlja kot najtežji del okrevanja.

8. Kje se lahko zaplete

Povečanje prsi je varna operacija. Vseeno pa zapleti niso izključeni. Najpogostejši možni zaplet je krvavitev, ki jo običajno sprožijo nenadni sunkoviti gibi ali dvigovanje težkih bremen prezgodaj po posegu. Zato je pomembno, da prvi teden po posegu zgornji del telesa miruje oz. ni izpostavljen obremenitvam. V primeru krvavitve je potrebna ponovna operacija na mestu krvavitve, da se krvavitev sanira. Zelo redek zaplet je tudi vnetje, ki ga zdravimo z antibiotikom, če ta ne pomaga, je potrebno vsadke odstraniti, več mesecev pa posega ne smemo ponoviti.  

9. Menjava prsnih vsadkov

Povečanje prsi skoraj brez izjem za seboj potegne tudi operacijo zamenjave prsnih vsadkov. Čeprav proizvajalci zagotavljajo doživljenjsko garancijo na prsne vsadke, morate vedeti, da je povečanje prsi dinamičen proces, saj se vstavljeni vsadki vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli vsadkov sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, zaradi katere dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi nekje po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega zdravnika. Traja nekoliko dlje, zaradi česar je tudi poseg nekoliko dražji od povečanja dojk. Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo kot pri povečanju dojk: mirovanje vsaj 10 dni takoj po posegu, nato izogibanje dvigovanju težkih bremen, k športnim aktivnostim pa se boste lahko vrnili po šestih tednih.

10. Cena povečanja prsi

Cena povečanja prsi z okroglimi prsni vsadki je 3500 EUR, cena povečanja prsi s kapljičastimi prsnimi vsadki pa je 3800 EUR. Plačilo lahko opravite z gotovino, kartico, pa tudi na obroke, če imate Diners kartico (največ 24 obrokov). Naša klinika je tudi pogodbeni partner Summit Leasinga, kjer lahko za poseg najamete hitri kredit, ki ga nato odplačujete obročno.

Pred posegom je obvezen posvet pri estetskem kirurgu, na katerem vas ta pregleda, izmeri vaše telo in zabeleži specifike vašega telesa. Skupaj tudi določita velikost in obliko prsnih vsadkov – pri tem si pomagate s t. i. sajzerji, ki jih vstavite v poseben nedrček in si v ogledalu ogledate predviden rezultat.

Cena posveta je 50 EUR, ki pa se nato odštejejo od cene operacije, če se zanjo odločite.

11. Pogosta vprašanja

Estetski kirurgi na posvetu pred povečanjem prsi prejmemo številna vprašanja pacientk. Za konec velja izpostaviti nekaj najpogostejših:

Ali lahko po povečanju prsi dojim?

Če je povečanje prsi opravljeno z rezom v gubi pod dojko, potem z operacijo ne prekinemo povezav med mlečnimi žlezami in preostankom tkiva dojk. To pomeni, da mlečne žleze, ostanejo nedotaknjeni. Če ste lahko dojili pred posegom, boste lahko tudi po njem.

Ali po povečanju prsi občutim prsne bradavice?

Po povečanju dojk se začasno pri večini žensk spremeni občutljivost bradavic. Pri večini se v nekaj mesecih vrne na normalo. Obstajajo pa izjeme, kjer spremenjena občutljivost ostane za stalno.

Ali povečanje prsi poveča tveganje za nastanek raka na prsih?

Med povečanjem dojk in nastankom raka dojk ni povezave. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo, kar pa je verjetno posledica specifike skupine žensk, ki se odločijo za povečanje (večja skrb za telo, zdrav način življenja).

Ali lahko letim z letalom ali se potapljam, če imam prsne vsadke?

Prsni vsadki ne predstavljajo nobenega tveganja pri letenju z letali, prav tako se lahko brez težav potapljate.

Rezultati povečanja prsi

Rezultate povečanja prsi s podpisom dr. Božikova si lahko ogledate v naši galeriji ali v highlightsih na našem Instagram profilu.

Želite izvedeti več o povečanju prsi?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.