Korekcija moških prsi – operacija ginekomastija

ginekomastija korekcija moških prsi

Korekcija moških prsi ali ginekomastija je operacija, ki jo opravimo z liposukcijo ali z izrezom tkiv.

Ginekomastija simptomi in operacija

Ginekomastija je dokaj pogosta motnja, ki s seboj prinese tudi občutke sramu in prizadene samopodobo. Gre za benigno povečanje moških dojk, ki je povezano z izguba testosterona. Rast prsi pri moškemu lahko nastane zaradi viška maščobnega ali žleznega tkiva ali kot kombinacija obeh vrst tkiva. Pojavi se lahko v mladosti ali v zrelejših letih.

Ginekomastije se ne more preprečiti, vendar se lahko popravi s korekcijskimi posegi, kot je zmanjšanje dojk moškega, mastektomija ali liposukcija.

Vzroki, pojav in zdravljenja ginekomastije

Poznamo več tipov ginekomastij, povečanih moških prsi. Pojavi se lahko kot juvenilna ginekomastija – pri mladostnikih v času pubertete, lahko je pogojena z jemanjem določenih zdravil, kar se kaže predvsem pri starejših moških.

Operativno zdravljenje opravimo z liposukcijo ali z izrezom tkiv.

Pri mladih moških je največkrat potrebna kombinacija obojega, saj je žlezno tkivo čvrsto in je potrebno poleg izsesavanja delno tudi izrezati tkivo. To opravimo z rezom ob robu spodnjega dela kolobarja pod bradavico, kar pušča manjšo brazgotino, ki je dobro skrita na meji med različnimi barvnimi odtenki kože in kolobarja.

Poseg je varen in rutinski, vendar zahteva nekaj tedensko nošenje kompresijskega steznika za prsni koš.

Preberite tudi izkušnjo pacienta, ki je imel operacijo ginekomastije na ginekomastija forumu.