Celulit: Miti in resnice o pomarančni koži

Celulit je nadloga, ki se je vsakič znova zavemo takrat, ko posijejo prvi sončni žarki. S toplejšim vremenom namreč odvržemo zimska oblačila, ki lahko skrijejo marsikatero telesno pomanjkljivost, in si nadenemo lahkotnejša, v katerih naše telo pride bolj do izraza. Za večino žensk enega večjih izzivov brez dvoma predstavlja celulit oz. t. i. pomarančna koža, ki najpogosteje prizadene trebuh, stegna, zadnjico in predel nad koleni.

Kaj je celulit?

Celulit je sprememba maščobnega tkiva in celic, ki nastane zaradi določenih limfnih sprememb. Gre za bolezen vezivnega tkiva in v prvi vrsti posledica delovanja hormona estrogena. Pojavi se zaradi nezadostne sposobnosti organizma, da se znebi odvečnega odpadnega materiala. Škodljive snovi se zato kopičijo v maščobnih celicah, ki se nahajajo pod kožo, zaradi česar se njihov volumen poveča. Celice ustvarjajo pritisk na kožo in povzročijo vidno površinsko deformacijo kože, ki spominja na videz pomarančne lupine.

Kaj vpliva na nastanek celulita?

Poleg genetskih in hormonskih predispozicij za nastanek celulita na njegov razvoj in širjenje vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki, na primer stres, nekakovostna in nezdrava prehrana, preskakovanje obrokov, premalo spanja in izčrpanost. Dejstvo je, da imajo celulit prav vse ženske, pa vendar je to, ali se bo res razvil, odvisno predvsem od genetskih predispozicij posameznice. Brez dvoma pa k temu poleg že prej naštetih dejavnikov negativno pripomorejo še sedeč način življenja, kajenje in nezadosten vnos vode v telo.

Celulit je bolezen vezivnega tkiva, ki prizadene več kot 80 % žensk in tudi približno 10 % moških.

Celulit: Miti in resnice

O celulitu kroži veliko resnic in mitov, v nadaljevanju smo jih pripravili 10, pa jih poglejmo:

Trditev 1: Celulit je zapisan v naših genih. RESNICA!

Celulit je lahko deden. Če sta ga imeli vaša mama in babica, je večja verjetnost, da ga boste imeli tudi vi. A pozor, če imate srečo in ne sodite med tiste, ki imajo ženske prednike s celulitom, ne pozabite, da je genetika le eden od vzrokov celulita, nikakor ne najpomembnejši. Kot smo že zapisali, pomembno vlogo pri pojavu in širjenju celulita igrajo tudi dejavniki, kot so prehrana, telesna vadba, učinkovito zdravljenje celulita in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Trditev 2: Ženske imajo več težav s celulitom kot moški. RESNICA!

Ženske so bolj nagnjene k odvečnim maščobnim oblogam na bokih in stegnih. Prav tako imajo ženske manj podpornega vezivnega tkiva, ki vse drži na mestu. A to še ne pomeni, da celulit moških ne prizadene. Po nekaterih podatkih ima težave s celulitom tudi približno 10 % moške populacije.

Trditev 3: Celulit se pojavlja le pri ljudeh, ki niso v dobri telesni formi. MIT!

Pri močnejših in debelih ljudeh je celulit lahko veliko bolj viden. Ker imajo več maščobnih oblog pod kožo, je tudi večja verjetnost, da bo na vezivna tkiva večji pritisk in bo zato na šibkih točkah na telesu, kot so stegna, zadnjica ali trebuh, viden tudi navzven. A ker je celulit bolezen vezivnega tkiva, ga lahko imajo tudi vitke ženske.

Trditev 4: Videz celulita se s staranjem telesa poslabša. RESNICA!

Na pojav celulita vplivajo tudi hormoni. Ko se ženske starajo, njihova telesa proizvajajo manj estrogena, hormona, ki pomaga pri pretoku krvi. Manj estrogena pomeni tudi slabšo prekrvavitev. Posledici sta med drugim zmanjšana tvorba kolagena ter manj elastično vezivno tkivo, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju in videzu celulita.

Trditev 5: Celulit je manj viden, če nosite kompresijska oblačila. MIT!

Ko med vadbo nosite kompresijska oblačila, le ta zmanjšajo le premikanje kože oz. povzročijo, da je celulit manj viden. Ko se po vadbi preoblečete, sprememba ne bo več vidna.

To, da lahko določena vrsta oblačila pripomore k izboljšanju videza celulita, ni res. Pri nošenju oprijetih oblačil bi prej držalo ravno nasprotno: elastični trakovi na spodnjem perilu na primer lahko prispevajo k pojavu celulita, ker prekinjajo cirkulacijo in omejujejo pretok krvi.

Trditev 6: Kajenje lahko vpliva na videz celulita. RESNICA!

Dokazano je, da cigaretni dim zmanjša pretok krvnih celic ter oslabi in moti proizvodnjo kolagena, zaradi česar se vezivno tkivo lažje raztegne in poškoduje, podkožne maščobne obloge pa so bolj vidne. Kajenje ima poleg tega tudi številne druge negativne posledice na naše telo: povzroča prezgodnje gubice in staranje, koža se suši in izgublja barvo, kar povzroča strije.

Trditev 7: Proti celulitu se lahko borite z ustrezno prehrano. RESNICA!

Samo s prehrano sicer ne moremo določiti, ali boste dobili celulit ali ne, vendar lahko uravnotežena prehrana, ki temelji na sadju in zelenjavi, zmanjša vnetne procese v telesu in pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Poleg prehrane je pomembna tudi ustrezna hidracija, ki vključuje pitje zadostnih količin vode, pa tudi prehrana, bogata z živili z veliko vode. Tako bo vezivno tkivo ostalo močno in prožno ter lahko celo shujšate.

Priporoča se, da v svoj jedilnik vključite več zelenjave, ki je sestavljena iz več kot 90 % vode (npr. kumare, redkvice, paradižnik, paprika …).

Trditev 8: Celulit povzročajo toksini v telesu. MIT!

Proizvajalci nekaterih izdelkov za boj proti celulitu, ki so na voljo v trgovinah in lekarnah, trdijo, da pomagajo odstraniti nečistoče in toksine iz telesa. Toda znanost ne podpira njihove učinkovitosti, niti njihovih trditev. Res pa je, da se celulit pojavi, ko podkožne maščobne obloge prodrejo skozi plasti kolagenskih vlaken ali vezivnega tkiva, najpogosteje na zadnjici in stegnih, pa tudi na rokah, trebuhu in drugih problematičnih delih telesa.

Vezno tkivo lahko oslabijo hormoni, premalo gibanja in slaba muskulatura, odvečna maščoba in slaba prekrvavitev, a celulita ne povzročajo toksini.

Trditev 9: Telesna vadba lahko zmanjša vidnost celulita. RESNICA!

Z redno vadbo celulita ne boste odpravili, lahko pa ga v mnogih primerih preprečite ali zmanjšate njegov videz. Celulit se pojavi, ko vezna podkožna vlakna oslabijo ali izgubijo elastičnost, redna telesna vadba pospeši cirkulacijo v telesu in s tem preprečuje kopičenje in zastajanje odpadnih snovi v vezivnem tkivu. Najbolj učinkovite so vadbe za zadnjico ali stegna, ter vadbe, ki krepijo mišice in spodbujajo cirkulacijo v telesu.

Trditev 10: Neinvazivni tretmaji za preoblikovanje telesa so učinkoviti proti celulitu. RESNICA!

Pred skokom v kratka krila, kratke hlače in kopalke vam lahko na naši kliniki pomagamo pri učvrstitvi vašega telesa in izboljšanju videza celulita z našimi visokotehnološkimi napravami. S terapijami bomo poskrbeli, da boste poletje pričakali v najboljši formi: s čvrstimi stegni, zadnjico ter z izboljšanim videzom celulita!

Nad ohlapno kožo, slab tonus tkiv in celulit z najsodobnešimi visokotehnološkimi napravami

V letošnji posebni predpoletni ponudbi sta na voljo dve možnosti tretiranja stegen ali zadnjice in na njih izraženega celulita:

1. Paket kombinacije terapij Exilis Ultra & LPG

je primeren za izboljšanje videza celulita ter izboljšanje tonusa tkiv na VEČJI POVRŠINI TELESA (celotna stegna spredaj ali celotna stegna zadaj ali celotna zadnjica).

Exilis Ultra je zelo učinkovit neoperativni lepotni tretma za učvrstitev tkiv in izboljšanje izgleda celulita na problematičnih delih telesa, kjer ga ne moremo uspešno odpraviti niti z vadbo niti z uravnoteženo prehrano. Terapija, ki temelji na zunanji radiofrekvenci, je na sprednji ali zadnji strani stegen ali zadnjici še posebej učinkovita v kombinaciji z napravo LPG, s katero dodatno stimuliramo celice, da obnovijo kožo od znotraj in jo pomladijo.

Preverite predpoletno ceno tega paketa

2. Paket terapij InMode Body FX

je odlična in najsodobnejša visokotehnološka rešitev za izboljšanje LOKALIZIRANO NAKOPIČENE MAŠČOBE IN LOKALIZIRANEGA CELULITA (manjši del stegen spredaj, manjši del stegen zadaj, zadnjica).

InMode BodyFX je trenutno zlati standard na področju izboljšanja videza celulita in je najnovejša pridobitev na naši kliniki. InMode BodyFX s pomočjo frakcionirane radiofrekvenčne energije prodira skozi kožo v podkožje, rezultati pa so izboljšan videz celulita, zmanjšanje maščobnih celic na tretiranem predelu, bolj napeta koža, bolj gladka koža. Za dosego optimalnih rezultatov terapije se izvede 6 zaporednih tretmajev v razmiku enega tedna do največ 14 dni.

Preverite predpoletno ceno tega paketa

Katera terapija za učvrstitev telesa in izboljšanje videza celulita je primerna za vas?

Katera terapija je bolj primerna za vas, vam bodo glede na specifike problematičnih delov telesa (stegna ali zadnjica) svetovale naše estetske terapevtke na BREZPLAČNEM posvetu, ki vas bodo seznanile tudi s tem, kakšne rezultate lahko pričakujete od ene ali druge terapije.

Izkoristite odlično priložnost in poskrbite, da bo vaše telo pred poletjem v top formi!

Želite izvedeti več o zmanjševanju videza celulita z našimi visokotehnološkimi napravami?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.