Kako ohraniti mladosten in lep obraz?

Vloga dermalnih polnil s hialuronsko kislino pri ohranjanju mladostnega videza in ustvarjanju lepega obraza

Piše: Urša Fratnik Florijančič, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Antiageing tretmaji, predvsem uporaba polnil in botoksa, so bili dolgo tabu tema in veljali za dejanja nečimrnosti. Posamezniki, ki so se na ta način ‘popravljali’ pa so bili pogosto tarče obrekovanj. Časi so se spremenili. Antiageing medicina in revitalizacija s pomočjo dermalnih polnil s hialuronsko kislino je mnogo širše sprejeta, učinki polnil pa čedalje bolje razumljeni, kar oboje prispeva k vse večjemu odločanju za tovrstne posege pomlajevanja. Obrazne poteze lahko subtilno in harmonično spreminjamo, ne da bi se kadarkoli videlo, da je bilo kaj narejeno.

Umetni, iznakaženi in klišejski obrazi niso naš cilj

Vsak posameznik je edinstven in tak bi moral biti tudi zdravnikov pristop pri izbiri metode pomlajevanja, ki konkretno spreminja posameznikovo zunanjost. Lepoto bomo ohranili in poudarili le, če bo zdravnik sposoben uvideti specifične poteze posameznika, ki ustvarjajo njegovo edinstveno lepoto. Teh karakteristik ne smemo zabrisati in pretvoriti v kliše, marveč jih harmonično poudariti in na ta način poudariti posameznikovo lepoto in privlačnost.

Kaj dejansko nekoga naredi privlačnega, ne glede na njegovo fizično lepoto?

Če lepoto lahko definiramo kot statično, kot proporce in lepe oblike v relaciji druga z drugo, pa je privlačnost energija, ki jo nekdo oddaja in s katero ujame ljudi okoli sebe. To je veselje in samozavest, ki jo izžareva nekdo, ki ima notranji mir. Notranji mir pa je ujemanje človekove zunanjosti in notranjosti.

Na Kliniki Božikov uporabljamo dermalna polnila najbolj priznanih proizvajalcev polnil na svetu Juvederm, Restylane in Teoxane.

Notranjost se izraža na obrazu, pravijo … Pa je tudi obratno?

Že dolgo velja, da se notranje zadovoljstvo posameznika odraža tudi na njegovem obrazu in ga dela lepega, vendar pa se proces zgodi tudi v obratni smeri, namreč polepšanje zunanjosti je zmožno delovati na človekovo notranjost in jo pozdraviti, pomiriti, razveseliti, odgnati temne misli, žalosti, prekiniti žalostne spomine. Premnogokrat si ljudje želijo zaživeti novo življenje, pa jim njihova od preteklosti oblikovana zunanjost noče slediti na novi poti preobrazbe in vedno znova ponavlja pretekle spomine in čustva. Z uporabo dermalnih polnil smo zmožni s podarjeno ponovno lepoto in mladostjo posamezniku in omogočiti nov začetek.

Mehanizmi, ki privedejo do postaranega izgleda obraza

Naš obraz se s starostjo značilno spreminja. Znanstvene raziskave dokazujejo, da skozi leta pride do znatnega krčenja ter izgube tako kostnega tkiva, kot maščobnih blazinic in mišic obraza. Kar se skriva pod kožo, se torej krči, zmanjšuje, koža pa temu trendu po obsegu ne sledi in se ne krči, marveč se le tanjša, postaja manj prožna in slabše hidrirana. Vse našteto zgoraj prispeva k nastanku gub, obraz pa postane upadel, utrujen; pogosto tudi bolj resen, otožen ali jezen. Te značilnosti starajočega obraza, poskušamo v estetski in antiageing medicini odpraviti.

Kako odpravljamo gube s pomočjo polnil s hialuronsko kislino?

Tako, da tretiramo vzrok za njihov nastanek, ki je – kot že zapisano – po eni strani posledica zmanjševanja vseh podkožnih struktur – kostnih, maščobnih in mišičnih – ter po drugi tanjšanja in rigidnosti kože. Hialuronska kislina v polnilih je najboljše sredstvo za nadomeščanje izgube vseh zgoraj naštetih tkiv, kot tudi lastnega hialurona v koži. Je naravna molekula z izrazito sposobnostjo vezave in zadrževanja vodnih molekul.

Če si obraz predstavljamo kot šotor, kjer so kostne in maščobne podkožne strukture podporni stebri in koža predstavlja streho šotora, potem si lahko predstavljamo, da se ob izgubi podpornih stebrov streha šotora zguba in povesi. Enako se zgodi s kožo, ko se z leti zmanjšujejo podporne podkožne strukture (kost, maščoba, mišice). Tanjšanje kože pa dodatno prispeva k pojavu gub. Z dermalnimi polnili s hialuronsko kislino ponovno zgradimo podporo strehi – torej koži in na ta način zmanjšamo njene gube. Po drugi strani jih s polnili dodatno zmanjšamo, če uspemo z njimi ojačati samo kožo, kar je možno z aplikacijo hialurona tik pod kožo. Navlažena in prožna koža je namreč najboljša preventiva pred nastankom gub.

Na naši kliniki uporabljamo dermalna polnila najbolj priznanih proizvajalcev polnil na svetu Juvederm, Restylane in Teoxane. Terapijo prilagodimo glede na potrebe posameznika, upoštevajoč njegove želje. Rezultat je viden že takoj po prvi aplikaciji.

Kam lahko apliciramo polnila?

Povsod, kjer primanjkuje kostnega, maščobnega in kožnega tkiva, torej v lica, v brado, čeljust, podočnjak, v kožo.

Primere aplikacij dermalnih polnil s hialuronsko kislino si oglejte v galeriji.

Želite izvedeti več o pomlajevanju z dermalnimi polnili s hialuronsko kislino?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.