Kakšen je popoln nos za vaš obraz?

Operacija/korekcija nosu oz. rinoplastika velja za eno najzahtevnejših in najkompleksnejših operacij v estetski kirurgiji. Zakaj? Estetski kirurg mora namreč izjemno dobro poznati zapleteno strukturo nosu in jo za dober rezultat znati uspešno kombinirati z estetskimi merili. Prav zato je še kako pomembno, da za ta poseg izberete vrhunskega estetskega kirurga.

Operacija nosu je bila po podatkih Ameriškega združenja plastičnih kirurgov četrti najpogostejši estetski poseg v ZDA v letu 2019. Tako je bilo v omenjenem letu v ZDA opravljenih nekaj manj kot 207.300 tovrstnih posegov. Čeprav je ta kirurški poseg zelo pogost, marsikdo ne razume vloge nosu pri skladnosti obraznih potez in s tem pri oblikovanju lepega videza. Estetski kirurg tako igra ključno vlogo pri tem, da za vsakega pacienta najde popoln nos za njegov obraz.

Popoln nos uravnoteži obraz

Ko plastični kirurg vstopi v proces oblikovanja popolnega nosu za pacienta, je rezultat, ki ga želi doseči, v prvi vrsti ta, da je nos “uravnotežen” oz. skladen s preostalimi deli obraza. Vaš nos je tako lahko čudovit, če ga gledamo ločeno od ostalih potez vašega obraza. Če pa z njimi v nesorazmerju, pa seveda lahko obstajajo možnosti za izboljšave. Cilj vsake operacije/korekcije nosu je namreč ustvariti nos, ki bo izboljšal simetrijo obraza, ker bo sorazmeren z njegovimi preostalimi deli.

Posvet pred rinoplastiko je obvezen

Prav zato je pred operacijo nosu obvezen pregled pri estetskem strokovnjaku, ki bo ta poseg opravil. Kirurg mora namreč natančno pregledati predel okoli nosu in celoten obraz (njegovo strukturo in obliko), saj ima vsak nos, kot tudi vsak obraz, svoje specifike. Ključnega pomena za rezultat pri operaciji nosu je videz obraza od spredaj, nič manj pomemben pa ni videz s profila. Estetski kirurg bo zato na pregledu vaš obraz preučil iz več kotov. Če imate za rezultat morda v mislih neko določeno obliko ali velikost nosu, saj na nekom izgleda odlično, je zelo mogoče, da bo na vašem obrazu tak rezultat izpadel nerodno. Dejstvo je, da določena oblika in velikost nosu ne ustreza vsem. Zato vam bo estetski strokovnjak na pregledu predstavil, kakšen rezultat lahko doseže in s kakšno metodo ter vas tudi seznanil s potekom okrevanja po operaciji.

Pomembno vlogo igra genetika

Drug pomemben vidik, ki ga je potrebno upoštevati pri iskanju popolnega nosu, je genetika. Popoln nos za vaš obraz je tisti, ki upošteva vaš naravni videz. Tako so na primer za nekatere narodnosti značilne širše in debelejše nosnice, za druge pa bolj ozke. Estetski kirurg z upoštevanjem genetskih značilnosti pacienta prilagodi svoj pristop k iskanju popolnega nosu za pacientov obraz. Razmišljanje v smeri “ena velikost in oblika za vse” za rinoplastiko tako nikakor ne velja.

Kdo se odloči za operacijo nosu?

Nepravilen in kriv nos je lahko vir hudih frustracij posameznika, saj kvari njegov videz, kar posledično zelo negativno vpliva na njegovo samozavest. Običajno se ljudje za operacijo nosu odločijo zato, ker so bodisi nezadovoljni z videzom in obliko svojega nosu, imajo težave z dihanjem ali ker so utrpeli zunanje poškodbe nosu, ki so spremenile njihov videz.

Kaj lahko popravimo z operacijo nosu?

Zaradi zapletene strukture nosu, ki jo mora upoštevati pri posegu in ki lahko močno omejuje estetska merila, ima rezultat rinoplastike svoje omejitve. Klju temu se bo izkušen kirurg, specializiran za rinoplastiko, znal približati čim bolj popolnemu rezultatu. Pri estetskih kirurgih brez izkušenj, močnega občutka za estetiko in odličnega tehničnega znanja je pri operaciji nosu dober estetski rezultat skoraj nemogoče doseči. Zato velja nasvet, da če razmišljate o tem posegu, zanj izberite najboljšega strokovnjaka.

Z najsodobnejšimi kirurškimi tehnikami je mogoče opazno popraviti nepravilno obliko nosu, vendar pa je treba vedeti, da se lahko osnovna arhitektura nosu spremeni le v mejah, ki jih določa zapletena struktura nosu. Z rinoplastiko tako lahko popravimo kljukast nos, nosno grbo, širok nosni hrbet, široko konico, široke nosnice, navzgor obrnjeno konico, navzdol obrnjeno konico, preozko konico.

Kakšen in kdaj bo viden rezultat operacije nosu?

Na to, kakšen bo rezultat operacije nosu, vpliva več dejavnikov. Poleg že omenjenega vrhunsko usposobljenega estetskega kirurga, je rezultat odvisen tudi od tega, kako dobro je tkivo nosu ter kako dobro se posameznik odziva na okrevanje oz. celjenje.

Vedeti namreč morate, da je do želenega rezultata rinoplastike potrebno počakati kar nekaj časa, v nekaterih primerih tudi do enega leta. Oteklina po operaciji je lahko le minimalna, lahko pa zelo obsežna – v takem primeru lahko zatečeta celo očesni veki. Oteklina običajno izgine že po tednu dni po operaciji, nemalokrat pa lahko traja tudi eno leto, da v celoti izgine. Po operaciji so prisotne tudi modrice, ki običajno izginejo po dveh tednih.

Popoln nos je tisti, ki je skladen z obrazom

Najbolj privlačen nos je brez dvoma tisti, ki je v harmoniji z ostalimi potezami vašega obraza. To – preprosto povedano – pomeni, da je popoln nos tisti, ki je neopazen in ne izstopa iz obraza. S pravilno kombinacijo kirurških spretnosti izkušenega estetskega kirurga in kakovostnih tkiv nosu in obraza, ki se ugodno odzivajo na celjenje, je v večini primerov mogoče doseči lep rezultat rinoplastike – naravno lep nos, ki vam bo polepšal obraz za vse življenje.

Dr. Božikov je eden najboljših estetskih kirurgov za rinoplastiko v Sloveniji. Rezultate njegovih operacij nosu si lahko ogledate v naši galeriji ter v highlightsih Nos na našem Instagram profilu.

Želite izvedeti več o operaciji nosu?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.