Nega kože pod zaščitno masko

Rdečica, razdražena koža, akne, praske, brazgotine in celo modrice. Zaščitne maske, ki jih nosimo v skladu z varnostnimi ukrepi proti širjenju koronavirusne bolezni COVID-19, niso preveč prijazne koži obraza. Lahko jo tudi precej poškodujejo. Preberite, kaj lahko naredite, da zmanjšate možnosti morebitnih poškodb kože pri nošenju zaščitne maske.

Svetovna zdravstvena organizacija je koronavirus že spomladi razglasila za pandemijo, v drugem valu pa število primerov po vsem svetu spet narašča. Če naj širjenje virusa zajezimo, je uporaba zaščitnih mask po navodilih pristojnih potrebna in kot kaže, jih bomo nosili še kar nekaj časa. Z odgovornim vedenjem in zaščito lahko zavarujete svoje zdravje in zdravje drugih ljudi, hkrati pa je pomembno tudi, da poskrbite za zdravje vaše kože, na katero zaščitne maske vplivajo vse prek kot dobro.

Kaj je zaščitna maska?

Zaščitna maska pravzaprav ​​predstavlja fizično pregrado med nosom in usti človeka ter njegovo okolico. Njen namen je “ujeti” mikroorganizme, ki jih izdihujemo ali izkašljamo. Čeprav so se zaščitne maske doslej uporabljale predvsem v medicinske namene, namen maske ni zaščititi sebe pred patogeni, temveč zaščititi ljudi okoli nas. V trenutni situaciji se zaščitna maska skupaj z drugimi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni uporablja ​​za nadzor širjenja bolezni.

Koža obraza pod zaščitno masko

Ker se pod zaščitno masko nabirajo znoj, umazanija in ličila, koža obraza posledično trpi. Nenehno drgnjenje katere koli vrste blaga oz. materiala lahko draži kožo, s tem pa povzroči pojav izpuščajev ali celo mozoljev. Že v prvem valu pandemijo pa smo bili priča številnim primerom, ko so zdravstveni delavci, ki so denimo nosili zaščitno masko cel dan, zaradi tega utrpeli tudi resne poškodbe kože, na primer modrice in brazgotine.

Kako lahko zaščitite kožo obraza pri pogostem nošenju zaščitne maske?

Izberite maske iz naravnih, mehkih materialov

Tkanina, iz katere je narejena maska, močno vpliva na vašo kožo obraza. Izberite naravne in mehke materiale, kot je bombaž, tako da se vaša koža ne bo preveč in po nepotrebnem znojila.

Vzrok za draženje kože je predvsem v tem, da izdihujemo neposredno v masko, zato se v njej zadržuje toplota. Koža se zato prepoti, kar lahko povzroči akne, v kombinaciji z drgnjenjem maske na kožo pa pride do draženja. Zato se izogibajte sintetičnim materialom.

Maske redno menjajte in perite

Da bi se izognili slabemu vplivu mask na kožo obraza, jih je potrebno redno menjati. Kirurške, pa tudi pralne maske, je potrebno menjati na dve uri. Pralne maske naj bodo iz bombaža, ki omogoča pranje v pralnem stroju na 60° C ali 95° C. Suhe je priporočljivo še prelikati z likalnikom. Že samo s temi precej preprostimi koraki boste veliko naredili pri preprečevanju izbruha aken, ki so najpogostejša posledica nošenja zaščitnih mask.

Bodite previdni pri negi obraza

Čiščenje in vlaženje obraza je v primeru pogostega nošenja zaščitne maske nujno potrebno, vendar pa je treba biti pri tem previden.

Protivnetne kreme za čiščenje obraza in nadzor sebuma so koristne za uravnavanje nečistoč in vnetij ter pomagajo obrazu pri dolgotrajnem nošenju maske. Njihove učinkovite sestavine za aktivno čiščenje obraza odstranjujejo ličila, sebum in umazanijo, izpirajo nečistoče in zmanjšujejo sijaj.

Pomembno je, da kožo nahranite in navlažite z vlažilnimi kremami ter se izogibate agresivnim čistilcem obraza, kot so pilingi, ki odstranjujejo “odmrle” celice kože obraza. Najbolje je, da se držite nežnih, preprostih formul, kot so kreme in serumi za močno poškodovano kožo.

Redno si umivajte obraz in roke

Prav tako je pomembno, da si po vsakem nošenju maske umijete roke, pa tudi obraz. Poleg čiste vode lahko obraz očistite tudi z antibakterijskim tonikom, ki bo s kože odstranil vse bakterije, ki so se med izdihavanjem v masko nabrale na njej ter na obrazu.

Med izdelki za čiščenje obraza lahko uporabite tiste s salicilno kislino, ker globinsko očisti pore maščobe in tako preprečuje njihovo zamašitev. Če ste nagnjeni k draženju, tik pred nošnjo maske uporabite bogate hranilne kreme. Preprečiti morajo namreč rdečico in draženje.

Izogibajte se ličenju

Priporočljivo je, da se v obdobju, ko nosite masko, izogibate ličenju. Ličila lahko zamašijo žleze in pore, kar lahko povzroči akne in ljudem s problematično kožo obraza prinese dodatne težave.

Po potrebi si dodatno zaščitite obraz

Predhodno lahko zaščitite kožo na območju, kjer se maska ​​dotakne obraza (nosu, lic) z izjemno tankimi hidrokoloidnimi povoji. Vsebujejo koloidne delce, ki delujejo na hitro celjenje ran in vnetij.

Pri celjenju ran pomagajo tudi vazelin in obkladki, saj služijo kot pregrada med kožo obraza in zaščitno masko.

Ne pozabite na zaščito pred soncem

Kljub nošenju maske v primeru, da se odpravite v naravo v lepem vremenu, tudi v tem času ne gre pozabiti na uporabo krem z zaščitnim faktorjem. Že na splošno je prekomerno izpostavljanje soncu  škodljivo, saj povzroča staranje kože. V primeru nošenja maske na prostem, bosta soncu še posebej izpostavljena predel okoli oči in čelo.

Tretmaji za zdravljenje poškodovane kože

Ko bo nošenje mask enkrat spet postalo preteklost, je priporočljivo, da čim prej ustrezno poskrbite za svoj obraz ter mu vrnete svežino in sijaj.

Ker je koža pod zaščitnimi maskami nagnjena k večjim poškodbam, jo ​​je treba dodatno hidrirati v obliki tretmajev, ki uravnavajo pH in aktivirajo encime kože obraza. Na naši kliniki v ta namen izvajamo nadgradnjo medicinskega diamantnega pilinga Aquapeel, pri katerem v kožo po čiščenju in luščenju dovajamo aktivne substance, kot so peptidi in rastni faktorji in jo tako na naraven način globinsko navlažimo in izboljšamo njen tonus. Če po Aquapeelu izvedemo še pomlajevalni tretma obraza z napravo Exilis Ultra, ki na obraz deluje s kombinacijo monopolarne radiofrekvence in modalnosti ultrazvoka, bo vaš obraz odlično osvežen in kot prerojen. Exilis Ultra namreč z zategovanjem kože in stimulacijo kolagena mehča gube in pripomore k oblikovanju finih linij obraza. Na vratu kožo zategne in zgladi ter s tem zmanjša tudi odvečno kožo pod brado. S tretmajem dosežemo odličen rezultat nekirurškega pomlajevanja obraza, ki je podoben faceliftu.

Zdravljenje aken in brazgotin po aknah

Kot smo že zapisali, je pojav aken najpogostejša posledica nošenja zaščitnih mask. Akne so tudi sicer najpogostejša bolezen kože, pri nastanku katere nastopajo številni dejavniki tako kože same, kot tudi vplivi iz okolice. Zdravljenje aken je proces zdravljenja kože, ki so jo prizadele akne oz. mozolji. Na naši kliniki za zdravljenje aken uporabljamo različne metode, posamezno metodo po pregledu predpiše dermatolog, in sicer na podlagi tega, za kakšno obliko aknavosti gre pri pacientu oz. pacientki.

Kaj so akne in kako nastanejo?

Akne so kožna bolezen, pri nastanku katere gre za zamašitev odprtine pore, skozi katero bi se moral izločati loj, nastal v lojnici. Zastajanja in kopičenje loja povzroči nastanek bunčice v koži. Ko se v njej razmnožijo bakterije, ki povzročijo vnetje, to vidimo kot rdečo in bolečo papulo – akne.

Kako zdravimo akne?

Zdravljenje aken je potrebno prilagoditi posamezniku, saj se načini zdravljenja med seboj razlikujejo. Na naši kliniki imamo na voljo vse metode, ki se za zdravljenje aken uporabljajo v sodobni dermatologiji:

  • antimikrobne učinkovine,
  • laserska terapija z laserjem CO2RE (ki se sicer uporablja tudi za pomlajevanje obraza),
  • Nordlys SWT, Ellipse terapija,
  • kemični pilingi (s sadnimi kislinami, TCA),
  • antibiotična sistemska terapija,
  • terapija z Izotretinoinom,
  • hormonska terapija,
  • globinsko čiščenje in komedoekstrakcija.

Zdravljanje aken je nujno

Zdravljenje aken je nujno, če se soočate z njimi. Akne je namreč potrebno vedno in čimprej zdraviti in obvladati, saj povzročajo slabo samopodobo, nizko samozavest in prepreko pri navezovanju socialnih stikov. Trajne posledice pa niso le psihične. Zaradi nezdravljenja ali nepravilnega zdravljenja aken se lahko pojavijo hiperpigmentacije in številne brazgotine na koži. Zdravljenje teh je mnogo težje, zahteva mnogo daljše obdobje in je načeloma manj uspešno kot zgodnje zdravljenje in preprečevanje aken.

Ne odlašajte z zdravljenjem aken, saj lahko z nepravilnim pristopom k tej bolezni dolgotrajno poškodujete vašo kožo. Naročite se na dermatološki pregled – svetovali vam bomo najprimernejšo metodo zdravljenja aken ter vam hkrati tudi pomagali pri izbiri ustrezne negovalne kreme in z nasveti o tem, kako pravilno negovati kožo.

Želite izvedeti več o zdravljenju aken in brazgotin po aknah?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.