Facelift - pomladitev obraza z dvigom globokih struktur in napenjanjem kože

Facelift oz. pomladitev obraza z dvigom globokih struktur in napenjanjem kože je najučinkovitejši pomlajevalni poseg obraza. S faceliftom običajno popravljamo spodnjo tretjino obraza in vrat. Predel obrvi pa naslavlja tako imenovani brow lift. Facelift ni samo ena operacija, ampak več njih – skupni cilj vseh je zgladiti kožo obraza in vratu, zategniti mehka tkiva in mišice v spodnjem delu obraza ter odstraniti odvečno kožo. Najpreprostejša oblika facelifta zajema na primer le izrez in odstranitev kože ob straneh obraza pred uhlji, medtem ko pri bolj kompleksnih operacijah v več plasteh dvignemo spodnji in srednji del obraza ter vrat.

Obraz in staranje

Facelift obrazu vrača mladost. Ker je naš obraz zelo izpostavljen, je še bolj kot naše telo dovzeten za staranje. Gube, izguba volumna mehkih tkiv obraza, zmanjšanje tonusa mišic, uvela koža na obrazu, še posebej v srednjem in spodnjem delu obraza ter na vratu, so posledice staranja, sile teže, pa tudi morebitnih poškodb kože zaradi sonca. Tak obraz izgleda utrujen in izžet, brez energije in vitalnosti.

Kako učinkovit je facelift?

Če želimo, da je facelift trajen in učinkovit, moramo z operacijami preoblikovati globlje plasti obraza, ki jih tvorijo vezivo in mišice mimike. Le če te premaknemo, jih dvignemo in pričvrstimo na ustreznem mestu, lahko odstranimo globoke gube, izboljšamo obris spodnje čeljusti ter linijo vratu. Splošno pravilo pri faceliftu torej je: obsežnejši in globlji kot je poseg, vidnejši in trajnejši bo rezultat. Seveda to terja tudi daljše obdobje okrevanja, vključno z obsežnejšimi oteklinami in podplutbami, ki so lahko prisotne še dlje časa po operaciji.

Facelift oz. pomlajevanje obraza z napenjanjem kože je eden najbolj učinkovitih kirurških posegov za pomlajevanje obraza.

Kombinacija facelifta z drugimi posegi

Za še boljši učinek facelift pogosto kombiniramo še z drugimi posegi. Tako denimo podbradek ali dele obraza, kjer je preveč maščobe, zmanjšamo z liposukcijo, z odstranjeno maščobo pa napolnimo lica ali/in ustnice. Če je to potrebno, lahko tudi poudarimo brado ali lica z majhnimi vsadki. Dodatno lahko izboljšamo teksturo kože z istočasno uporabo CO2 ali Er:YAg laserja. Cilj vseh posegov je, da z odstranitvijo globokih gub in odvečne kože z obraza in vratu izbrišemo rezultate staranja. S prerazporeditvijo mehkih tkiv obnovimo mladostno obliko obraza z osveženim, a naravnim videzom.

Katere vrste facelifta poznamo?

Facelifting opisuje operacijo dviga obraza, nič pa ne pove o njeni učinkovitosti. Skozi zgodovino so se tehnike faceliftingov z željo po vse večji učinkovitosti zelo spreminjale. Njihov razvoj je potekal od povrhnjih liftingov, MACS liftingov, SMAS liftingov, do bolj sofisticiranih globokih liftingov.

Prav tako je dr. Božikov na naši kliniki skozi leta razvijal svojo tehniko faceliftingov in sedaj izvaja predvsem dve vrsti liftingov:

t. i. extended deep plane face and neck lifting, ki je primeren za paciente z odvečnimi tkivi na obrazu in starost od 50. leta naprej,

– t. i. ponytail lifting, ki zajema kirurški lifting zgornjega dela obraza in obrvi, je brez vidnih brazgotin in je primeren za nekoliko mlajše paciente (od 40. leta naprej), ki še nimajo veliko odvečnih tkiv, saj se odvečne kože ne izreže, ampak se tkiva prerazporedi.

Extended deep plane facelift

Ta novejša tehnika gobokega faceliftinga je izredno učinkovita in zahteva podrobno poznavanje anatomije obraza in obraznega živca. Ta kirurški postopek, ki ga izvajajo izkušeni plastični kirurgi, je izboljšana različica klasičnega ali SMAS facelifta. Medtem ko SMAS facelift prinaša dobre rezultate, razširjeni deep plane lifting omogoča še bolj naravne in dolgotrajne rezultate. Paradoksalno je, da kljub temu, da je bolj invaziven, je okrevanje po tem liftingu krajše, saj večji del poteka v globoki plasti, ki je manj podvržena otekanju in podpludbam kot povrhnje plasti kože. Poleg odstranjevanja odvečne kože in dodajanja volumna je posebna pozornost namenjena tudi preoblikovanju mišic, kar omogoča bolj naravne in dolgotrajne rezultate.

Pomembno je, da ta poseg izvajajo samo visoko usposobljeni plastični kirurgi, ki imajo obsežne izkušnje s faceliftingom in so seznanjeni z najnovejšimi tehnikami. Na naši kliniki je to brez dvoma dr. Božikov. 

Ponytail lift

Ponytail lifting se osredotoča na kirurško pomlajevanje zgornjega dela obraza, še posebej obrvnega območja. Ta postopek uporablja tehnike, ki dvignejo in napnejo kožo, kar vodi do mladostnega videza obrvi, ki izgledajo bolj dvignjene in izrazite.

Ključna prednost ponytail liftinga je, da se izvaja z endoskopskimi tehnikami, kar pomeni, da so brazgotine skrite v lasišču in zato nevidne. Rezultati so naravni in estetski, kar omogoča pacientom, da uživajo v svežem in osveženem videzu, ne da bi jih skrbele opazne sledi posega. Kot pove ime posega, je njegov učinek podoben, kot da si spnemo lase v zelo visok čop.

Ponytail lift je primeren za pacientke, ki še nimajo toliko odvečnih tkiv obraza, da bi jih bilo potrebno odrezati, ampak se lahko prerazporedijo. Poseg poteka v blagi splošni anesteziji. Največji učinek ponytail liftinga je v predelu okoli oči in obrvi.

Dvig vratu in platizmoplastika

Vsi globoki liftingi napnejo vratno mišico (platizmo) in s tem izboljšajo izgled spodnjega dela obraza, predvsem linijo spodnje čeljusti. V primeru vidnejših vzdolžnih kožnih gub vratu in podbradka je v nekaterih primerih potrebno napraviti tako imenovano platizmoplastiko, s katero dosežemo lepši kot med čeljustjo in vratom. Za to je potreben dodaten rez pod brado.

Kateri lifting je primeren za vas?

Dr. Božikov je vodilni kirurg pri nas za kirurško pomljajevanje obraza. Po pogovoru z vami in predstavitvijo vaših želja ter seveda glede na stanje obraza vam bo predlagal poseg, ki vam bo najbolj ustrezal in se tako  skupaj z vami odločil, kateri od faceliftov je za vas primeren.

Neinvazivno oz. maloinvazivno pomlajevanje obraza

Na naši kliniki opravljamo tudi različne maloinvazivne posege pomlajevanja obraza:

iLumi4 – je tehnika pomlajevanja obraza za laserji, ki naslavlja zgornje plasti kože
biolift – je tehnika pomlajevanja s CO2 laserjem in lastno maščobo z matičnimi celicami. Uporablja se predvsem kot preventiva pred staranjem in naslavlja globoke plasti kože.
InMode Facetite – tehnika odstranjevanja podbradka.

Nekirurški lifting obraza

Globoke gube obraza lahko zapolnimo tudi brez operativnega posega, in sicer z injiciranjem dermalnih polnil oz. filerjev ali botulinum toksina (botoksa) v določene dele obraza – najpogosteje je to v predelu obrvi, oči in lic. Tudi s tem dosežemo spočit in osvežen videz. Ker gre za nekirurški in neinvaziven postopek, je okrevanje temu primerno zelo kratko, traja največ nekaj dni. Za osebe, ki ne želijo brazgotin po kirurškem pomlajevanju, so možni tudi tretmaji z visokotehnološkimi medicinskimi aparati, ki nekirurško zategujejo kožo. Takšni sta na naši kliniki terapiji Ultraformer III in InMode Morpheus8.  

Kako poteka facelift?

Faclelift opravljamo v splošni anesteziji. Začetni rez naredimo v ali pred lasiščem v predelu senc, ga nadaljujemo pred ušesom, nato okoli ušesne mečice za uho in ga končamo v lasišču za ušesom. Če oblikujemo še brado in vrat, je včasih potreben še dodatni rez pod brado.

Med posegom kožo na obrazu in vratu dvignemo od globljih struktur. Pod kožo ležeče maščobno in/ali mišično-vezivno tkivo (SMAS) nato prerazporedimo in oblikujemo. Kožo nato položimo nazaj in jo razporedimo brez napetosti, če jo je kaj odveč, jo odstranimo. Rane v predelu obraza zašijemo z razgradljivimi šivi, v predelu lasišča pa rane spnemo s posebnimi kirurškimi sponkami, ki jih dr. Božikov po približno dveh tednih odstrani.

Po operaciji se počasi prebudite v prebujevalnici. Obraz zavijemo v povoje, po potrebi pa prejmete zdravila za lajšanje bolečin. Priporoča se, da čez noč ostanete na naši kliniki. Z namenom odvajanja tekočine iz podkožne rane, vam vstavimo dve majhni drenažni cevki, ki ju običajno odstranimo tri dni po operaciji.     

Kako poteka okrevanje po faceliftu?

Po enostavnem povrhnjem faceliftu boste že po dveh tednih dokaj nared za pojavljanje v javnosti. Pri bolj obsežnem faceliftu, če ga bomo izvedli v kombinaciji z blefaroplastiko in/ali platizmoplastiko, bo oteklina večja. Večinoma bo izginila v dobrih dveh tednih po posegu, povsem pa v znatno daljšem času. Za okrevanje je potrebno predvideti od 2 do 4 tedne. Pri globokih liftingih je za dosego končnega rezultat potrebnih več mesecev, kar pomeni, da okrevanje traja dlje in bo tudi opazno dlje kot pri enostavnem dvigu obraza.

Facelift in brazgotine po posegu

Brazgotine so pri vseh vrstah faceliftov skrite v lasišču in okoli ušes. Verjetnost, da bodo tanke in zato neopazne, je velika. Ko dozorijo, ne vplivajo na obliko vaše pričeske.

Prvi rezultati facelifta se pokažejo, ko uplahne oteklina in izginejo podplutbe, kar je običajno po nekaj tednih po posegu. Dokončni rezultati liftinga postanejo vidni od nekaj mesecev do enega leta po operaciji, ko dozorijo tudi vse brazgotine. Če boste zabrazgotinjene dele obraza po posegu čim manj izpostavljali soncu, boste tudi sami pomembno prispevali k manjši vidnosti brazgotin.

Dodatni postopki, ki jih izvajamo ob faceliftu

Facelift lahko kombiniramo še z drugimi kirurškimi posegi, običajno z blefaroplastiko, rinoplastiko, glajenjem kože, dvigom obrvi. Ličnice lahko poudarimo tudi z vstavitvijo majhnih vsadkov ali z injiciranjem maščobe, ki smo jo z liposukcijo med posegom izsesali iz katerega drugega predela obraza (običajno iz podbradka).

Kateri facelift je najprimernejši za vas?

Katera metoda in tehnika facelifta je najprimernejša za vas, vam bo na pregledu svetoval estetski kirurg, ki bo natančno pregledal vaš obraz. Na podlagi vaših žeja in pričakovanj, kako želite izgledati po posegu, vam bo predstavil različne možnosti, kot tudi njihove prednosti in slabosti. Seznanil vas  bo tudi s tveganji, ki jih predstavlja poseg, ter procesom okrevanja. Na posvetu vam bo predstavil različne možnosti, ki bodo pripeljale do skupne odločitve o posegu, ki bo najprimernejši za vas za dosego želenega rezultata.

Kako dolgo so vidni učinki facelifta?

Facelift pomakne uro staranja nazaj in lahko vaš obraz pomladi tudi za 10 do 15 let. Proces nadaljnjega staranja je različen od posameznika do posameznika. Odvisen pa je tudi od skrbi za kožo, kajenja, sončenja, v največji meri pa od genetskih predispozicij. Na splošno velja, da globlje, kot so strukture, ki jih korigiramo, dolgotrajnejši bo rezultat. Posledično pa je z obsežnejšim posegom povezano tudi daljše okrevanje.

Želite izvedeti več o faceliftu?

Pokličite nas na 041 33 10 67

ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.