Priprava na estetski poseg

Hialuronska kislina

Estetska kirurgija je tesno povezana z posameznikovim življenjskim stilom.
Le ta naj vključuje poleg posameznikove skrbi za lepoto tudi skrb za zdravje.
Upoštevati je potrebno vsa načela zdravega načina življenja, prehrane ter telesno aktivnost.

Kajenje

O škodljivih posledicah kajenja je javnost že dobro obveščena. Podatek, ki ni tako znan je, da kajenje zmanjša pretok krvi skozi kožo, kar vpliva na celjenje ran. Takoj ob pričetku kajenja, se majhne žile na periferiji skrčijo in pretok krvi skozi kožo se posledično zmanjša. Ta dogodek se po pokajeni cigareti popravi. V primeru dolgoročnega kajenja na žilah nastajajo kronične okvare, ki niso reverzibilne.

Če razmišljate o kirurškem posegu, je pametno prenehati s kajenjem, vsaj za čas dva tedna pred in po posegu. Prenehanje kajenja tik (dan ali dva) pred posegom lahko spodbudi obilno kašljanje, kar nosi dodatna tveganja.

Telesna vadba

Boljša kot bo vaša telesna kondicija pred posegom, hitrejša bo rehabilitacija po posegu. To ne pomeni, da morate z lahkoto preteči maraton. Redna zmerna telesna aktivnost, ter uravnotežena dieta povsem zadostujeta.

Telesna teža

Telesna teža je zelo osebna zadeva in nikjer ni zapisano, da bi morali biti vsi suhi. Debelost iz kirurškega stališča ni najbolj zaželena, vendar naglo hujšanje pred posegom, da bi se po njem ponovno zredili, je še manj smiselno. Za operacijo se je najbolje odločiti, ko je telesna teža stabilna.

Dodatki k prehrani

Ni prepričljivih dokazov o učinkovitosti dodatkov k prehrani, gledano predvsem iz kirurškega stališča. Vitamin C naj bi po nekaterih študijah pomagal pri celjenju ran in se ga lahko varno jemlje pred, med in po posegu. Ostale dodatke k prehrani, predvsem vitamin E in pripravke, ki ga vsebujejo, je potrebno prenehati jemati vsaj dva tedna pred operacijo, saj vitamin E vpliva na strjevanje krvi in lahko po operaciji povzroča krvavitve in podpludbe.

Zdravila

Nekatera zdravila vplivajo na strjevanje krvi. Mednje spada Aspirin in nesteroidni antirevmatiki kot Ketonal, Naklofen, Brufen… Tudi te je potrebno prenehati jemati dva tedna pred operacijo.

Psihološka priprava

Poleg dobre telesne kondicije, je psihološka stabilnost zelo pomembna v smislu okrevanja po operacji. Nespametno je prizadevanje za estetsko operacijo v času večje življenjske krize, ko je sprejetje pravilne odločitve o ponujenih operativnih možnostih mnogo težje kot v normalnih pogojih.