Glajenje gub v zgornjem predelu obraza

Botulin toksin se je v medicinske namene pričel uporabljati okoli leta 1980, za zdravljenje nehotenih spazmov in tikov obraza. V zadnjih letih je postal izjemno popularen za korekcijo oz. glajenje gub v zgornji tretjni obraza.

Kaj je pripravek za glajenje gub?

Za glajenje gub v zgornji tretjini obraza se uporablja botulin toksin – to naravno prečiščen protein, ki ga proizvaja bakterija Clostridium Botulinom. Ko ga želimo uporabiti, je tekočina, praktično je raztopina botulinum toksina v fiziološki raztopini. Toksin deluje na stično ploskev med živci in mišicami, kjer prepreči sproščanje nevrotransmiterja acetilholina iz konca živca, ki po sprostitvi potuje proti mišici in tam sproži njeno skrčenje. Ker nevrotransmiter ni sproščen, to zmanjša krčenje mišice. Injekcije zelo majhnih količin botulina toksina na določena mesta obraza povzročijo zmanjšanje mišične aktivnosti, ki sicer povzroča obrazne gubice. V predelu čela injekcije simulirajo tudi efekt dviga obrvi.

Raziskave so pokazale, da tovrstna snov najbolj koristi ljudem v starostni skupini med 30 in 50 leti in je najučinkovitejša za glajenje gub v predelu zgornje tretjine obraza. Gre za enostaven, varen, neboleč in zelo učinkovit način pomlajevanja, ki ublaži ali celo povsem odpravi izrazne – mimične gube. Izredno učinkovit je tudi pri preprečevanju prekomernega potenja.

Glajenje gub z botulinom toksinom je danes najpogostejši neinvazivni estetski poseg in predstavlja osnovni postopek pomlajevanja zgornje tretjine obraza. Z njim gladimo navpične gube v predelu med obrvmi, prečne gube na čelu ter gube okoli oči. Učinek traja 4 do 6 mesecev in je odvisen od vrste produkta ter njegove doze. Po tem času je potrebno postopek ponoviti.

Pripravek, ki ga uporabljamo na Kliniki Božikov, je varen in preizkušen v številnih študijah, tako s strani estetskih strokovnjakov, kot tudi estetskih in medicinskih ustanov.  

Za koga je primeren pripravek za glajenje gub?

Glajenje gub z botulinom toksinom je primerno za ženske in moške, pri katerih so že vidne izrazne (mimične) gube. Pripravek se z zelo tanko iglo vbrizga pod kožo obraza na točno in vnaprej določenih mestih. Postopek je primeren za odpravljanje:

 • vodoravnih gub na čelu,
 • navpičnih gub med obrvmi,
 • drobnih gubic ob zunanjih očesnih kotičkih (smejalne gubice),
 • smejalnih gub na nosu,
 • navpičnih in vodoravnih gub na vratu,
 • drobnih gubic ob robu zgornje in spodnje ustnice.

O tem, ali je ta pomlajevalni tretma za vas primeren, se posvetujete z dr. Božikovom, ki vam bo svetoval optimalno rešitev za vaše težave, vključno s primernostjo metode in uporabljeno količino pripravka. Glede na vaše specifike vam bo morda svetoval katero drugo obliko pomlajevanja obraza. Na posvet se naročite na info@bozikov.com ali na tel. št. 041 33 10 67.

Kako poteka poseg glajenja gub?

Postopek glajenje gub traja približno 30 minut. Kirurg na vnaprej določena mesta na obrazu, ki jih označi flomastrom,  z injekcijo vbrizga pripravek. Na mestih, kjer so bili narejeni vbodi, so lahko takoj po posegu vidne drobne rdeče pikice, ki pa jih zakrijete s korektorjem. Po posegu lahko takoj  nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi, pri čemer pa morate upoštevati navodila kirurga.

Botoks - botulin toksin se uporablja za glajenje gubic v zgornji tretjini obraza.

Koliko časa so vidni učinki pripravka za glajenje gub?

Prvi učinek injiciranja botulina toksina boste opazili že v nekaj dneh po posegu, pravi učinek pa je viden po tednu ali dveh po posegu. Polni učinek običajno traja od 3 do 6 mesecev, nato pa izzveni. Za dober učinek je tako potrebno terapijo ponoviti od 2 do 3-krat letno. Ob rednem ponavljanju učinek botulina toksina sčasoma traja dlje, zato ponovitve terapij lahko postanejo redkejše.

Morebitna tveganja in stranski učinki pri uporabi pripravka za glajenje gub

Glajenje gub z botulinom toksinom je varen neinvaziven estetski postopek. Raziskave do sedaj niso pokazale trajnih stranskih učinkov, njihova pogostost pa je povezana tudi s strokovnostjo osebe, ki injiciranje izvaja. Kljub temu so možni nekateri prehodni stranski učinki, ki pa običajno v nekem času po posegu izzvenijo:

 • blaga oteklina in/ali podplutba,
 • glavobol,
 • utrujenost,
 • suha usta,
 • alergična reakcija, največkrat v obliki srbečice, rdečine, izpuščajev,
 • povešenje – ptoza veke,
 • težave z očmi: dvojni ali zamegljen vid, otekle veke ali suhe oči,

Za koga poseg ni primeren?

Glajenje gub z botulinom toksinom odsvetujemo nosečnicam in doječim mamicam, osebam, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi, osebam, ki imajo vnetje na mestih, kjer bi injicirali pripravek, osebam, ki imajo predhodno znano alergijo na sestavine preparata, osebam z motnjami živčno-mišičnega prenosa, kot so ALS, Miastenia gravis ali Lambert-Eaton-ov sindrom, ter osebam, ki jemljejo aminoglikozidne antibiotike, ker lahko potencira delovanje uporabljene učinkovine in se zato izogibamo hkratni aplikaciji.

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o glajenju gub nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67