Odprava potenja

Znojenje je regulirano s pomočjo vegetativnega  avtonomnega živčevja, na katerega zavestno nimamo vpliva. Avtonomno živčevje pri posameznikih različno deluje in lahko povzroča prekomerno znojenje. To je zelo neprijetna težava, ki zmanjšuje samozavest in otežuje naše vsakdanje življenje. Z neprijetnim potenjem se soočajo tako moški, kot tudi ženske.

Zakaj se potimo?

Ljudje imamo kot najvišje razviti sesalci stalno telesno temperaturo, ki je potrebna za nemoteno in stabilno delovanje telesa na celičnem nivoju. Če je telo izpostavljeno nizkim temperaturam, z drgetanjem mišic razvijamo dodatno toploto, ki telo segreje, krvne žile se skrčijo, kar povzroči zadrževanje toplote. Če je zunaj toplo, se krvne žile razširijo in tako oddajamo prekomerno toploto, ki se izraža v rdečici kože. Če je zunanja temperatura zelo visoka, se telo samo z razširitvijo žil ne more ohladiti in takrat se ohlaja z izločanjem znoja na površino telesa. Znoj nato za izhlapevanje porabi energijo v obliki temperaturne razlike na površini kože, kar se kaže kot ohladitev telesnega ovoja.

Kako odpraviti prekomerno potenje?

Proti prekomernemu znojenju lahko ukrepamo na več načinov:

Injiciranje botulinum toksina oz. botoksa v predele, kjer se potimo

Najenostavnejši način za odpravo prekomernega potenja je injiciranje botulinum toksina v kožo, tik pod površino, kjer se nahajajo žleze znojnice. S postopkom za približno šest mesecev blokiramo delovanje žlez znojnic, s čimer opravimo potenje v tem času. Postopek traja približno 30 minut, bolečina pa je minimalna, saj tretirani predel najprej omrtvimo z anestetično kremo. Metoda je enostavna, brez zapletov, potrebne pa so ponovitve. Po posegu okrevanje ni potrebno, lahko se takoj  vrnete k vsakodnevnim aktivnostim.

Kdaj so opazni učinki in kako dolgo trajajo?

Učinki so običajno vidni po nekaj dneh in trajajo od približno 6 do 9 mesecev. Po tem obdobju je potrebno poseg ponoviti.

Morebitna tveganja in stranski učinki

Uporaba botoksa za odpravo prekomernega potenja je razširjena po vsem svetu, saj velja za izredno varen neinvaziven estetski poseg. Raziskave do sedaj niso pokazale trajnih stranskih učinkov. A kljub temu se lahko takoj po posegu pokažejo nekateri prehodni stranski učinki:

  • blaga oteklina in/ali podplutba v predelu injiciranja botoksa,
  • manjša bolečina ob vbrizgavanju,
  • če ste na botoks alergični, se lahko pojavi srbenje, rdečica, izpuščaji.

Operacija z liposukcijsko kanulo

To je operacija, ki jo izvedemo v lokalni anesteziji in s katero želimo uničiti čim več ali celo vse žleze znojnice na določenem predelu telesa. Uporabna je le v predelu pazduh. S pomočjo ostrega inštrumenta – liposukcijske kanule z ostrim robom z notranje strani kože fizično uničujemo znojne žleze. Ker so te žleze zelo blizu kože, s to metodo lahko tudi uničimo kožo, kar lahko privede do rane in brazgotine. Po drugi strani smo lahko premalo agresivni, kar povzroči preživetje žlez znojnic in le začasno rešitvijo pred znojenjem. Ker so rezultati operacije nepredvidljivi, doktor Božikov za odpravo prekomernega potenja raje priporoča najpreprostejšo metodo – injiciranje botoksa v predele, kjer se nahajajo žleze znojnice (pazduje, dlani).

Operacija s podvezo vegetativnih živcev

Tretja metoda za odpravo prekomernega potenja predstavlja operacijo v splošni anesteziji, s katero prekinemo živce, ki pošiljajo impulze v žleze znojnice. Ti živci se nahajajo ob prsni hrbtenici in do njih lahko pridemo le s pomočjo endoskopsko vodene operacije, kjer potisnemo dolg inštrument skozi majhno luknjico na prsnem košu praktično do srca in tam poiščemo in prekinemo omenjeni živec. Da se to lahko napravi, je potrebno začasno izprazniti eno pljučno krilo, ki ga po operaciji ponovno napihnemo. Ta metoda je najagresivnejša za telo in ne nudi vedno dobrega rezultata. Obstaja možnost nastanka nadomestnega znojenja, kar pomeni, da se po posegu namesto v predelu pazduh začnete znojiti na katerem drugem delu telesa. Ker je poseg zelo kompleksen, doktor Božikov za odpravo prekomernega potenja raje priporoča najpreprostejšo metodo – injiciranje botoksa v predele, kjer se nahajajo žleze znojnice (pazduhe, dlani).

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o odpravi prekomernega potenja nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67