Odprava potenja

Znojenje je regulirano s pomočjo vegetativnega  avtonomnega živčevja – tistega, na katerega zavestno nimamo vpliva. Na žalost avtonomno živčevje pri posameznikih različno deluje in lahko povzroča prekomerno znojenje, ki je lahko izredno moteče. Prekomerno znojenje se lahko v različnih življenjskih obdobjih spreminja.

Kot najvišje razviti sesalci imamo stalno telesno temperaturo, kar je potrebno za nemoteno in stabilno delovanje telesa na celičnem nivoju. Če je telo izpostavljeno nizkim temperaturam, z dregetanjem mišic razvijamo dodatno toploto, ki telo segreje, krvne žile se skrčijo kar povzroči zadrževanje toplote. Če je zunaj toplo, se krvne žile razširijo in tako oddajamo prekomerno toploto (rdečica kože). Če je zunanja temperatura zelo visoka, se telo  samo z razširitvijo žil ne more ohladiti. Tako ostane edini možni način ohlajanja telesa z izločanjem znoja na površino telesa. Znoj nato za izhlapevanje porabi energijo v obliki temperaturne razlike na površini kože, kar se kaže kot ohladitev telesnega ovoja.

Danes poznamo tri načine »borbe« proti prekomernemu znojenju.

Injiciranje botulinum toksina

Najenostavnejši način je injiciranje botulinum toksina, ki za nekako šest mesecev blokira delovanje žlez znojnic. Težava te metode je, da jo je potrebno ponavljati, ko botoks popusti. Po drugi strani gre za najhitrejšo in najvarnejšo metodo, ki zagotavlja uspeh.

Operacija z liposukcijsko kanulo

To je operacija, ki jo izvedemo v lokalni anesteziji in s katero želimo uničiti čim več ali celo vse žleze znojnice na določenem predelu telesa. Uporabna je le v predelu pazduh. S pomočjo ostrega inštrumenta – liposukcijske kanule z ostrim robom, z notranje strani kože fizično uničujemo znojne žleze. Ker so te žleze zelo blizu kože, s to metodo lahko tudi uničimo kožo, kar lahko privede do rane in brazgotine. Po drugi strani smo lahko premalo agresivni, kar povzroči preživetje žlez znojnic in le začasno rešitvijo pred znojenjem. Rezultati operacije so zato nepredvidljivi.

Operacija podveza vegetativnih živcev

Tretja metoda predstavlja operacijo v splošni anesteziji, s katero prekinemo živce, ki pošiljajo impulze v žleze znojnice. Ti živci se nahajajo ob prsni hrbtenici in do njih lahko pridemo le s pomočjo endoskopsko vodene operacije, kjer potisnemo dolg inštrument skozi majhno luknjico na prsnem košu praktično do srca in tam poiščemo in prekinemo omenjeni živec. Da se to lahko napravi, je potrebno začasno izprazniti eno pljučno krilo, ki ga po operaciji ponovno napihnemo. Ta metoda je najagresivnejša za telo, kljub temu pa ne nudi vedno dobrega rezultata. Obstaja možnost nastanka nadomestnega znojenja, kar pomeni, da se sedaj namesto v predelu pazduh znojimo na drugem mestu.

Glede na to, da imajo vse metode svoje prednosti in slabosti, sem še vedno pristaš najenostavnejše: to je injiciranje botulinum toksina. Metoda je enostavna, brez zapletov, potrebne pa so ponovitve.