Povečanje ustnic

Skrb za lepe ustnice sega daleč v preteklost. Po nekaterih virih naj bi bile že Mezopotamke tiste, ki so se pred 5000 leti domislile, da si na ustnice nanesejo rdečilo in jih tako poudarijo in polepšajo. Rdečilo so izdelovale iz pigmentov zdrobljenih poldragih kamnov, medtem ko so Egipčanke zanj uporabljale barvo vijolično-rdečih morskih alg. Ustnice še danes ostajajo najbolj senzualni del ženskega obraza. Lepe in polne krasijo znane in zelo iskane obraze vseh generacij – od Ariane Grande, Angeline Jolie, Monice Belucci in Sophie Loren.

A črtalo, šminka in glos kar nekaj časa niso več edina orodja za polepšanje ustnic. Za to, da jih bolj poudarimo, naredimo bolj opazne, polne, sočne in zapeljive, v estetski kirurgiji uporabljamo dermalna polnila. Če t. i. filerje vbrizgamo v rob ustnic, je ta bolj izrazit, če jih vbrizgamo v sredino, jih naredimo bolj polne, lahko pa jih vbrizgamo tudi v gube okoli ustnic in se jih tako znebimo. S polnili lahko do neke mere korigiramo tudi obliko ustnic, pri starejših celo cel spodnji del obraza, brado, rob čeljusti, kar pomembno vpliva na estetski rezultat.

Zgodovina dermalnih polnil

V želji za stalnim oziroma permanentnim rezultatom neinvazivnih estetskih posegov, so bila najprej razvita stalna polnila za vbrizgavanje v telo in tudi za povečanje ustnic. Le ta so bila pred 10 do 15 leti zelo popularna med estetskimi kirurgi in tudi med uporabnicami. Prva leta po vbrizgavanju so minila brez težav, nato pa so se pričeli kazati stranski učinki stalnih polnil: pri nekaterih so se pojavile grudice, pri drugih je polnilo spremenilo položaj in je bilo prisotno na nepravem mestu. Seveda obstajajo tudi osebe, ki s stalnimi polnili nimajo težav. A kljub temu je bilo število pacientk s težavami po uporabi stalnih polnil relativno veliko, zato jih danes nihče več ne uporablja.

Tako je medicinska industrija razvila polnila na osnovi telesu lastnih snovi – hialuronske kisline, ki pa so začasna. To pomeni, da njihov učinek sčasoma izzveni in je vbrizganje treba ponoviti. Začasna polnila so zelo popularna, saj so varna, imajo malo stranskih učinkov, z ustrezno uporabo pa dajejo učinkovite in lepe rezultate. Na trgu tako obstaja veliko proizvajalcev dermalnih polnil s hialuronsko kislino, na naši kliniki uporabljamo dermalna polnila svetovno priznane znamke Juvederm, ki so se izkazala kot izredno varna in učinkovita.

Dermalna polnila s hialuronsko kislino se med seboj razlikujejo po gostoti in načinu vezave molekul.

Večja povezanost molekul omogoča daljši čas, potreben za razgradnjo, kar pomeni, da v telesu ostanejo dlje časa, medtem ko različna gostota pomeni različno čvrstost produkta. Najčvrstejše hialuronske kisine zadržijo obliko in volumen in se uporabljajo za injiciranje v globoke predele telesa. Mehka polnila slabše ohranijo volumen, so pa bolj elastična, zato in obrazna mimika ne razkriva njihove prisotnosti, rezultat uporabe pa je zelo naraven.

Za kakšne vrste posegov uporabljamo dermalna polnila?

Dermalna polnila uporabljamo za neinvazivne posege v spodnjem delu obraza, in sicer za:

  • omilitev statičnih gub v predelu okoli nosu in ustnic,
  • oblikovanje ali povečanje  ustnic,
  • oblikovanje ali povečanje lic,
  • povečanje brade,
  • poudarjanje spodnje čeljusti pri moških,
  • oblikovanje nosu (korekcija nosne grbe, kriv nosni hrbet),
  • zapolnitev nepravilnosti obraza, prirojenih ali nastalih kot posledica staranja (npr.  povešenje kože, atrofija mehkih tkiv ipd.).

Kakšna polnila so primerna za ustnice in kako dolgo držijo?

Za polnjenje ustnic so najprimernejša mehka do srednje mehka polnila, saj s povečanjem ustnic želimo, da te po posegu ostanejo mehke in da se polnilo čim manj čuti ali opazi. Slabost premehkih polnil pa je, da se bodo hitro resorbirala in bo njihov učinek kmalu izzvenel, kar pomeni, da bo potrebno poseg ponoviti.

Katero polnilo je pravo za vas?

Vrsto, gostoto in količino polnila, ki je najbolj primerna za vas, da bo rezultat še naraven, na prvem pregledu svetuje dr. Božikov, izbira pa je odvisna od stanja predelov, ki jih želite korigirati, ter od rezultata, ki ga želite doseči. Na posvet se lahko naročite na info@bozikov.com ali na 041 22 10 67.

Kako poteka povečanje ustnic?

Postopek opravimo ambulantno, brez anestezije. Običajno uporabimo anestetično mazilo, gel ali pršilo, saj je občutek ob injiciranju lahko neprijeten. S sterilno tehniko nato opravimo injiciranje polnila v ustnice ali v kateri drug del obraza, kjer si želimo korekcije. Celoten postopek v povprečju traja od 30 minut do največ 1 ure. 

Kako poteka okrevanje?

Takoj po postopku se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom. Ker so ustnice občutljivo tkivo, ki reagira na vbode, jih po posegu hladite s hladnimi obkladki, da se oteklina čim prej zmanjša. Takoj po postopku odsvetujemo, da se jih dotikate. Ker ustnice po posegu nekoliko otečejo, imajo v prvih dneh po posegu nekoliko več volumna, kot ste si morda želeli, ko oteklina izgine, pa dobijo svoj pravi volumen. Dva tedna po posegu se morate izogibati vročini (savna) in intenzivnim UV-žarkom (solarij).

Kako dolgo traja učinek?

Učinek traja od 4 do 10 mesecev, odvisno od  starosti in strukture kože, mesta aplikacije, načina življenja ter od vrste uporabljenega polnila. Redna uporaba hialuronskih polnil zagotavlja dolgotrajen učinek in mlajši in bolj svež videz.

Morebitna tveganja in zapleti

Ob pravilni uporabi kakovostnega dermalnega polnila so zapleti zelo redki. Stranski učinki, kot je oteklina, hematom ali občutek napetosti, so večinoma posledica zbadanja in hitro izzvenijo. Zaplet, ki si ga ne želimo, je alergijska reakcija na polnilo, ki se kaže v obliki granuloma, kar težko zdravimo.

Polnjenje ustnic z lastno maščobo

Ustnice lahko povečamo tudi z lastno maščobo, ki jo prej s postopkom liposukcije odvzamemo z delov telesa, kjer jo imate (pre)več. A pri takem posegu učinek traja le nekaj mesecev, saj del vbrizgane maščobe telo vsrka in razgradi, le del maščobe pa ostane v ustnicah.

Želite izvedeti več po posegu?

Za več informacij o dermalnih polnilih in korekcijah z njimi nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67