Povešene veke: Kdaj je čas za kirurško korekcijo?

Vse od najzgodnejših pa do poznih let so prav oči tisto, kar najprej opazimo na obrazu drugih ljudi. Oči so najlepši okras na našem obrazu in ustvarjajo odnose zaupanja. Zlasti v mladosti so oči eden naših najmočnejših adutov lepote. Z leti pa se zdi, da je prav področje okoli oči tisto, ki najbolj jasno razkriva naša leta in naredi oči videti utrujene in žalostne, tudi kadar se ne počutimo tako. Razlog za to so povešene veke in izraziti podočnjaki. Ravno zato se čedalje več žensk, pa tudi moških odloča za korekcijo vek ali podočnjakov.

Povešene veke in podočnjaki – kako in zakaj nastanejo?

Naravni proces staranja žal prinaša tudi očitne in vidne znake, bodisi na obrazu bodisi na telesu. Znaki staranja na obrazu, kot so denimo povešene veke in podočnjaki, so v naših vsakdanjih stikih z drugimi bolj vidni in opazni, zato so nemalokrat razlog za to, da se ne počutimo več privlačni.

Mnoge ženske skušajo upočasnitev staranja doseči z najrazličnejšimi kozmetičnimi izdelki in nekirurškimi lepotnimi tretmaji, a v določenem obdobju v primeru predela okoli oči tak pristop preprosto ne zadostuje več. Razlog je preprost: koža je v predelu okoli oči izjemno tanka, mišice, ki se nahajajo v tem predelu, pa zelo gibljive. Naše oči so torej vsak dan zelo aktivne in ta aktivnost z leti prispeva k izgubi mladostnega sijaja in bistrega pogleda.

Zaradi naravnih procesov staranja, ki potekajo pod kožo – izgube kolagena in elastina, beljakovin, ki v mladosti tvorita podkožna vlakna in s tem skrbita za mladosten videz kože –, pod očmi nastajajo vrečke, gube, mastne blazinice in odvečna koža.

Poleg tega, da povešene veke in podočnjaki vplivajo na naš videz, lahko povzročijo tudi težave našemu zdravju. Težave z vekami namreč lahko vodijo do suhosti oči, njihove občutljivosti na veter in svetlobo, povzročijo vnetje oči in nato poškodbe vida, ker gravitacija spodnjo veko preprosto potegne proti licu. Povešene zgornje veke pa lahko ovirajo pogled in povzročajo težave z vidom.

Povešene veke - kirurška korekcija

Glede na resnost težav z vekami na naši kliniki izvajamo nekirurške in kirurške posege. Neinvazivna zdravljenja, kot so lasersko pomlajevanje in dermalna polnila, bodo pomladila vaš obraz in izboljšala vaš videz brez kirurškega posega.

Ko pa se koža veke močno povesi, edino učinkovito rešitev predstavlja kirurška korekcija vek, ki jo imenujemo blefaroplastika. Blefaroplastika je eden izmed najbolj priljubljenih estetskih posegov, saj predstavlja minimalen poseg, ki pa ima učinkovite in vidne rezultate. Poseg se izvaja v lokalni anesteziji, lahko pa tudi v splošni.

Korekcijo vek – blefaroplastiko pri nas izvajata izkušena estetska kirurga –  dr. Krešimir Božikov in dr. Katarina Živec – , ki na veke najprej narišeta dele, ki jih je treba odstraniti. Z majhnim rezom, ki poteka v naravni (spodnji ali zgornji) gubi veke in je po posegu praktično neviden, se lahko odstrani odvečna koža, mišice ali maščobno tkivo. Rezultat je bister in odprt pogled ter trajno pomlajen videz.   

Okrevanje po korekciji vek je izjemno hitro. Ko se šivi po tednu dni po operaciji odstranijo, so rezultati vidni takoj!

Korekcija zgornjih vek

Koža zgornjih vek se z leti povesi in naguba. Če vas sicer utrujen in zaspan videz, ki ga ustvarijo povešene zgornje veke, ne skrbi, pa se lahko koža spusti celo čez oči in začne ovirati vidno polje.

Na zgornjih vekah se sicer lahko pojavijo tri težave: odvečna koža, odvečne mišice in odvečna maščoba. Poleg tega se lahko pojavi tudi težava s spuščenimi obrvmi. Blefaroplastika zgornjih vek se iz estetskih razlogov najpogosteje izvaja med 40. in 50. letom starosti, medtem ko se v kasnejših letih pacienti za ta poseg najpogosteje odločijo iz funkcionalnih ali zdravstvenih razlogov.

Korekcija spodnjih vek

Povešeno kožo spodnje veke pogosto imenujemo “vrečke pod očmi”. Gre za nakopičeno odvečno maščobo, katere prerazporeditev oz. odstranitev skoraj brez izjeme zahteva kirurški poseg.

Najpogosteje gre za izrazito polnost spodnje veke, ki je posledica nabiranja maščobnega tkiva, pa tudi oslabljene mišične stene. Ta pojav povzroči staranje in nima nič skupnega z morebitno prekomerno telesno težo. Pod očmi se namreč nahajajo tri maščobne blazinice. Z leti in pod vplivom gravitacije, ki jih vleče navzdol, blazinice postanejo izražene v obliki videza otečenih vek.

Rezultat kirurške korekcije spodnjih vek – svež videz in pomlajen obraz –  je viden takoj po okrevanju, dobimo pa ga z odstranitvijo in prerazporeditvijo maščobnega tkiva spodnje veke, s čimer olajšamo prehod med veko in ličnico. Šivi sledijo naravni gubi veke, tako da niso opazni, odvečna koža in maščoba pa za vselej izgineta z obraza.

Če vaš pogled ni več tako spočit kot je bil, je morda čas za korekcijo vek

Na Kliniki Božikov vedno poskušamo najti najboljšo in individualno rešitev za vsakega od naših pacientov. Če ste morda opazili, da vaš pogled ni več tako spočit kot prej ali celo ovira vaš vsakdan, nas pokličite ali nam pišite ter rezervirajte termin pri katerem izmed naših estetskih strokovnjakov. V dogovoru z vami bodo našli najboljšo rešitev za vas.

Želite izvedeti več o korekciji povešenih vek?

Pokličite nas na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.