Dvig prsi

Staranje, nosečnost in dojenje, velika izguba telesne teže, hormonska nihanja, pa tudi genetika in gravitacija ter vse ostale spremembe v ženskem telesu lahko povzročijo povešenost prsi. Nobene potrebe ni, da bi vas to motilo, saj je mogoče to neprijetnost odpraviti z estetskim posegom, ki zagotavlja trajne rezultate. Z dvigom prsi tako poskrbimo za bolj skladen izgled vašega telesa, kar pomembno vpliva na vašo samozavest in zadovoljstvo.

Dvig prsi – mastopeksija je operacija dojk, s katero prerazporedimo tkivo v dojkah in zategnemo ohlapno kožo dojk. Pri posegu ustrezno v višji položaj prestavimo tudi kolobar in prsno bradavico. Rezultat je bolj napeta, privzdignjena in mladostnejša oblika dojk. Poseg ne pomeni tudi povečanja volumna dojk, se pa zelo pogosto izvede v kombinaciji z vstavitvijo prsnih vsadkov (augmentacijska mastopeksija) ali z vbrizganjem lastne maščobe.  

Kako lahko vašim prsim povrnemo mladosten videz?

Na posvetu boste dr. Božikovu zaupali vaše želje, pogovorila se bosta o morebitnih strahovih, odgovoril pa bo tudi na vsa vaša vprašanja v zvezi s posegom. Ko bo analiziral vaše prsi, vam po predstavil različne tehnike posega in vam predlagal za vas najbolj ustrezen poseg. Njegov cilj je, da se čimbolj približa vašim pričakovanjem in ustvari najboljši možni rezultat.

Kako poteka operacija?

Poseg poteka v splošni anesteziji in traja od dve do tri ure. S krožnim rezom okoli prsnega kolobarja najprej odstranimo odvečno kožo v tem delu dojke. Tkivo dojke nato preoblikujemo v lepo in bolj polno obliko ter dvignemo prsno bradavico in kolobar. Nazadnje glede na na novo oblikovano dojko izrežemo oz. prerazporedimo še preostalo kožo.

Če lastnega tkiva ni dovolj in če se tako dogovorimo s pacientko, v prsi vstavimo prsni vsadek. Pri vstavitvi vsadka je brazgotina navadno potrebna le okrog kolobarja.

Kako poteka okrevanje po dvigu prsi?

Prsi so po posegu otekle, na njih se pojavijo modrice, prav tako čutite bolečine, ki jih omilimo z analgetiki. Kasnejša opaznost brazgotin je odvisna od fiziologije celjenja vsake posameznice.

Prsi bodo takoj po operaciji postavljeni nekoliko višje kot morda pričakujete, prav tako bodo izgledale nekoliko drugače od pričakovanj. Končni rezultati bodo vidni šele po dobrem mesecu dni, ko bodo otekline izginile in se bo koža prilagodila novi obliki.

Če želite, da bodo rezultati operacije takšni, kot si jih želite, se morate vsaj tri tedne po operaciji vzdržati vseh aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje ter vseh športnih dejavnosti. Takoj po posegu je potrebno vsaj še tri tedne nositi kompresijski nedrček za omejitev otekline, po tem pa primeren nedrček z dovolj opore, ki bo preprečil vnovično povešenje dojk.

Rezultati dviga dojk so trajni, vaše dojke bodo ostale napete, naravne in privlačne še vrsto let, vendar pa morate vedeti, da se bodo tudi starale skupaj z vami. Dr. Božikov vas bo po posegu spremljal še naprej in poskrbel, da bodo rezultati trajali čim dlje po posegu.

Kakšna so tveganja pri posegu dviga dojk?

Vsak operativni poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja. Z njimi vas dr. Božikov podrobno seznani že na posvetu pred posegom. Pri dvigu dojk se lahko pojavi spremenjen občutek za dotik ter zmanjšana občutljivost prsnih bradavic, ki se po približno 3 mesecih do enega leta normalizira. Pri 10 % pacientk je zmanjšana občutljivost bradavic stalna.

Pogosta vprašanja

Rada bi še imela otroke. Ali naj še počakam s posegom?

V vsaki nosečnosti se dojke povečajo, koža pa zato raztegne. Po porodu se sicer prsno tkivo nekoliko skrči, vendar ne v celoti. Če načrtujete še kakšno nosečnost, je s posegom priporočljivo počakati tako dolgo, da zaključite z obdobjem rojevanja.

Ali lahko po dvigu prsi še dojim?

Ker z mastopeksijo odstranimo le kožo, ne pa tudi tkiva dojk, se ohrani njihova funkcija. Če se le da, pri prerazporeditvi tkiva mlečne žleze, živci in krvne žile ohranimo. Dojenje po posegu dviga prsi je možno v več kot polovici primerov.

Ali dvig prsi vpliva na mamografijo?

Ker so prsi lahko otekle in na nekaterih mestih tudi boleče še nekaj mesecev po posegu, je smiselno z mamografijo počakati vsaj pol leta po posegu.

Želim si dvig prsi, vendar naj bi pri posegu potrebovala tudi vstavitev prsnih vsadkov. Ali to drži?

Mnogo žensk lahko ima mastopeksijo, ne da bi jim pri tem tudi vstavili prsne vsadke. A če so vaše prsi prazne in zelo povešene, jim samo z dvigom ne moremo povrniti volumna. V takšnih primerih lahko lepo obliko prsi dosežemo le z obema posegoma hkrati, torej z dvigom dojk in vstavitvijo prsnih vsadkov.

Kje poteka rez pri posegu in ali je brazgotina vidna?

Če se odločite za dvig prsi, morate vedeti, da so brazgotine na prsih po posegu neizogibne. Vzorec brazgotin je odvisen od stopnje povešenosti prsi. Po blagem do zmernem dvigu vam bo ostala brazgotina v predelu prsne bradavice. Večji dvig pa zahteva tudi rez oz. brazgotino, ki poteka od prsne bradavice navpično navzdol do spodnjega dela dojke, pa tudi rez in brazgotino v gubi dojke.

Preberite tudi

Prsi naravnega videza – osebna izkušnja

Povečanje prsi

Povečanje prsi: Kakšna bo vaša nova košarica

Vprašanja na forumu

Rekonstrukcija dojk z lastnim tkivom

Preventivna odstranitev dojk in rekonstrukcija

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o dvigu prsi nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67