Povečanje prsi z lastno maščobo

Nosečnost, dojenje, spremembe v telesni teži, pa tudi genetski dejavniki vplivajo na obliko, volumen in izgled ženskih prsi. Zelo veliko žensk s svojimi naravnimi prsmi ni zadovoljnih, zato se odločijo za povečanje, ki velja za najbolj priljubljen estetski poseg pri ženskah vseh starosti. To ni nič nenavadnega, saj lepe in polne prsi ter skladen izgled pomembno vplivajo na izboljšanje samopodobe in občutek privlačnosti. 

Prsi je namesto z vstavitvijo prsnih vsadkov mogoče povečati tudi z vbrizganjem lastne maščobe. Gre za operacijo, ki je v zadnjih letih čedalje bolj priljubljena in pri kateri v prsi vbrizgamo maščobo (lipofiling), ki jo prej z liposukcijo izsesamo iz delov telesa, kjer se nezaželeno nakopiči.

Poseg je primeren le za tiste, ki si želijo manjše povečanje prsi

A treba je vedeti, da povečanje prsi z lastno maščobo ni primerno za vse ženske. Za vas je primerno le v primeru, če se spopadate z odvečno maščobo na določenih delih telesa – trebuh, stegna, boki in če se boste zadovoljile z majhnim povečanjem. Pri povečanju dojk z lastno maščobo namreč te lahko povečamo le z dodatkom približno 100 ml do največ 150 ml volumna. Za lažjo predstavo: to je manj, kot je velika ena košarica, ki predstavlja 150 do 200 ml volumna. Pacientk, ki bi se zadovoljile s tako majhnim povečanjem, je zelo malo, saj se v večini primerov odločijo za povečanje z več volumna. Dr. Božikov vam tako povečanje dojk z lastno maščobo svetuje v primeru, če si želite na določenem delu telesa odstraniti maščobo z liposukcijo, ki pa jo – namesto, da jo odvržemo – nato vbrizga v dojke. S tem izpolni dva cilja: oblikuje vaše telo in malce poveča dojke. Pacientke, katerih cilj je konkretno povečanje dojk, bodo nad rezultatom povečanja z lastno maščobo zagotovo razočarane, saj je povečanje s 100 ml maščobe zelo majhno.

Prednosti povečanja prsi z lastno maščobo v primerjavi z vstavitvijo silikonskih vsadkov

  • Po posegu so prsi večje, pomlajene in nekoliko privzdignjene,
  • prsi bodo izgledale popolnoma naravno, takšne bodo tudi na otip,
  • po posegu ni brazgotin, saj maščobo v prsi vbrizgamo z iglo skozi luknjice, ki niso vidne,
  • v prsih ni umetnega materiala, zato nevarnosti, da bi telo vsadke zavrnilo, da bi se pojavila kapsula ali ovojnica, da bi se vsadki kakor koli deformirali.

Pomanjkljivosti povečanja prsi z lastno maščobo

  • Če so vaše prsi pretirano povešene, metoda ni primerna za vas,
  • pri zelo vitkih ženskah posega ne moremo opraviti, saj tudi na problematičnih delih telesa nimajo dovolj podkožne maščobe za odvzem,
  • povečanje je možno le za 100 do 150 ml, saj se v 2-3 mesecih po posegu maščoba absorbira v telo.

Kako poteka poseg?

Poseg poteka v splošni anesteziji in traja približno eno uro. Opravimo pa ga v treh korakih: najprej z liposukcijo izsesamo maščobo na predelu telesa z nakopičenim maščevjem – običajno je to na trebuhu, stegnih ali bokih. S tem oblikujemo telo. Sledi čiščenje/izolacija odvzetih maščobnih celic, nato pa vbrizgavanje maščobe v dojke s posebnimi iglami. Maščobo vbrizgamo v več plasteh, saj morajo biti maščobne celice v stiku s sprejemnim tkivom, da dobijo zadostno količino kisika in hranil za preživetje. Poseg je brez rezov in šivanja, okrevanje pa je hitro in brez večjih bolečin.

Kako poteka okrevanje po posegu?

Dojki sta po posegu bolj napeti, lahko tudi bolj občutljivi. Ker je poseg brez rezov in šivanja, je okrevanje dokaj hitro in brez večjih bolečin. V mesecu dni po posegu se volumen prsi zaradi absorbcije maščobe nekoliko zmanjša. Kljub temu ostane znatna povečava, ki lahko – glede na vašo telesno konstitucijo – močno izboljša izgled prsi.

Kakšna so tveganja pri posegu povečanja dojk z lastno maščobo?

Vsak operativni poseg, ne samo estetski, predstavlja določena tveganja. Z njimi vas dr. Božikov podrobno seznani že na posvetu pred posegom. Pri povečanju dojk z lastno maščobo se morate zavedati, da bo rezultat le majhno povečanje in ne povečanje kot ga je mogoče doseči z vstavitvijo prsnih vsadkov. Če so vaša pričakovanja povečanja dojk z lastno maščobo realna, je metoda zelo hvaležna, saj z njo ni pričakovati potreb po dodatni kasnejši operaciji (zamenjava prsnih vsadkov), na katero je potrebno računati ob vstavitvi prsnih vsadkov.

Preberite tudi

Prsi naravnega videza – osebna izkušnja

Povečanje prsi

Povečanje prsi: Kakšna bo vaša nova košarica

Vprašanja na forumu

Rekonstrukcija dojk z lastnim tkivom

Preventivna odstranitev dojk in rekonstrukcija

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije povečanju prsi z lastno maščobo nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67