Zmanjšanje in dvig dojk (prsi)

Zmanjšanje in dvig dojk (redukcijska mamaplastika mastopeksija)

Zmanjšanje in dvig dojk (prsi) sta podobna kirurška postopka, s katerim želimo preoblikovati dojke, da bodo bolj čvrste in lepo oblikovane. Redukcijska mamaplastika (zmanjšanje prsi) ali mamoplastika, kot ji rečejo nekatere pacientke in mastopeksija, ženski s prevelikimi in /ali povešenimi prsi povrneta samozadovoljstvo in samozavest.

Plastična kirurgija nam omogoča postopek zmanjševanja in/ali dviga prsi poteka s pomočjo izreza odvečne kože, preoblikovanja (zmanjšanje) žleze ter premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj. Po operaciji zmanjšanja prsi je zadovoljstvo in izgled ženske bistveno povečan.

Okrevanje po operaciji dviga in/ali zmanjšanja dojk (prsi)

Uporabljamo mnogo različnih tehnik. Pri večini ostane na dojki brazgotina okoli bradavice in druga brazgotina vzdolžno od bradavice proti inframamarni gubi. Nekatere tehnike puščajo dodatno brazgotino v inframamarni gubi. Občasno lahko ob dvigu prsi napravimo istočasno tudi povečanje z vsadki.

Brazgotine na dojki, ki so po operaciji vidne in rdeče, sčasoma postanejo blede in manj opazne. Zorenje brazgotin traja tudi leto dni in več, primerna nega postopek pospeši. Redki ljudje so nagnjeni hipertrofičnemu celjenju ran, kar povzroči dvignjene, rdeče brazgotine. Na srečo to ni pogosto, poleg tega lahko takšne brazgotine dodatno zdravimo.

Kako z bradavicami pri dvigu in/ali zmanjšanju dojk (prsi)?

Z modernimi tehnikami zmanjšanja ali dviga prsi želimo ohraniti občutljivost bradavic. Takoj po operaciji je njihova občutljivost spremenjena (večja ali manjša občutljivost) in se po približno 3 mesecih normalizira. V 10 odstotkih je zmanjšana občutljivost bradavic stalna. Dojenje je po posegu možno v več kot polovici primerov.