Zmanjšanje prsi

Zmanjšanje in dvig dojk (redukcijska mamaplastika mastopeksija)

Zmanjšanje prsi – redukcijska mamaplastika je operacija dojk, s katero zmanjšamo volumen običajno prevelikih prsi. Poseg je poleg estetskega učinka namenjen predvsem lajšanju simptomov prevelikega obsega in teže prsi. Med zmanjšanjem dojk kirurg odstrani odvečno kožo, tkivo in maščobo dojke ter dvigne prsne bradavice in kolobarje v višji položaj na dojki. Sočasno z zmanjšanjem dojke tudi dvignemo, tako da so rezultat manjše in tudi bolj mladostno napete dojke. Zmanjšanje dojk ima neverjeten vpliv na povrnitev samozavesti in samozadovoljstvo žensk. Ker so dojke po zmanjšanju bolj sorazmerne s telesom, se oblačila bolje prilagajo telesu, mnoge ženske pa po operaciji spet lahko postanejo bolj fizično aktivne in izboljšajo svojo telesno pripravljenost, izgled in splošno počutje.

Za koga je primerno zmanjšanje prsi?

Ironično je, da je želja po večjih prsih ena od najpogostejših, s katerimi se soočamo v estetski kirurgiji, pa vendar lahko velike prsi za mnoge ženske predstavljajo hude težave. Velike, težke in viseče prsi so namreč lahko vir številnih težav, težave s hrbtenico in bolečine v ramenih so le ene izmed njih. Telesne aktivnosti, kot sta tek in plavanje, so zaradi prevelikih prsi pogosto neizvedljive, kar lahko vodi v povečanje telesne teže. Ženske se zaradi velikih prsi nemalokrat znajdejo v zadregi, saj nehote pritegnejo pozornost in neprijetne pripombe. Nesorazmerno velike prsi lahko žensko pošteno omejujejo pri izbiri oblačil. Koža v gubi pod prsmi je pogosto razdražena in vneta, kar lahko vodi v glivične okužbe in izpuščaje. Zaradi vsega naštetega je jasno, da le malo žensk svoje (pre)velike prsi doživlja kot privlačne. Da bi jih zakrile in odvrnile pozornost z njih, se oblačijo v ohlapna oblačila, zaradi nezmožnosti gibanja pa tvegajo povečanje telesne teže. Vse to lahko vodi v sramežljivost in pasivnost ter omejuje njihov potencial na delovnem mestu, pa tudi v družbi na splošno.

Zmanjšanje prsi pomembno vpliva na kakovost življenja posameznice, zato je izvedljivo pri vseh starostih. Pacientka seveda mora izpolnjevati pogoje za tak poseg. Poseg ima še posebej pomembno vlogo pri najstnicah, ki se soočajo s prevelikimi dojkami, saj pomembno vpliva na kakovost njihovega življenja – spet se dobro počutijo v svojem telesu, lahko so aktivne, kar pogosto vpliva na njihovo družabno življenje in zaželenost v družbi. Kirurg pred posegom ugotovi, ali prsi pacientke še rastejo. Če se to zgodi in prsi po posegu čez nekaj časa ponovno zrastejo, je mogoče poseg ponoviti. Kdaj je pravi čas za to, ob upoštevanju številnih dejavnikov določi kirurg na posvetu.

Starejše ženske se za zmanjšanje prsi največkrat odločijo zato, ker se soočajo s težavami, kot so bolečine v hrbtu, v ramenih in dojkah. Ker se življenjska doba daljša, želijo biti aktivne dlje časa, zato jim poseg prinaša pomemben zasuk v kakovosti življenja. Seveda pa morajo biti za poseg v splošni anesteziji dovolj zdrave.

Na kakšen način zmanjšamo prsi?

Za zmanjšanje prsi uporabljamo različne tehnike. V prvi vrsti zmanjšanje prsi opravimo z operacijo, s katero odstranimo tkivo in prsi preoblikujemo, hkrati pa odstranimo tudi odvečno kožo. Po posegu ostane na dojki brazgotina okoli bradavice in druga brazgotina vzdolžno od bradavice proti inframamarni gubi – v obliki narobe obrnjene črke T. Brazgotine na dojki, ki so po operaciji vidne in rdeče, sčasoma postanejo blede in manj opazne. Zorenje brazgotin traja tudi leto dni in več, primerna nega po navodilih kirurga postopek pospeši.

Pogosto je del zmanjšanja dojk tudi liposukcija, ki pa se uporablja kot dodaten poseg k primarni operaciji in ne kot samostojen poseg. Z liposukcijo, s katero izsesamo odvečno maščobo iz dojke,  je namreč mogoče zmanjšati samo volumen dojke, ne pa je tudi oblikovati in odstraniti odvečne kože.  Prednost uporabe liposukcije kot dodatka operativnemu posegu je predvsem v tem, da zaradi nje lahko uporabimo manjše reze, katerih posledica so manjše brazgotine. Na ta način lahko dosežemo še lepše rezultate pri posegu zmanjšanja dojk.

Katera tveganja predstavlja zmanjšanje prsi?

Poseg zmanjšanja prsi velja za kompleksnejši operativni poseg, čeprav je skozi leta postal zelo varen. Zahvaljujoč napredku na področju anestezije ter novim kirurških tehnikam, se je skrajšalo trajanje posega, zmanjšala možnosti krvavitev in otekline ter skrajšal čas okrevanja. Poseg kljub temu predstavlja določena tveganja, ki vključujejo možnost pojave hematoma (krvavitev v dojko po operaciji), okužb, razgradnje maščobe, izgubo ali zmanjšanje občutka v prsnih bradavicah, pordelost in dvig brazgotin, ki sčasoma izginejo, ter možnost pojava asimetrije.

Zmanjšanje prsi ni primerno za:

  • ženske, ki so verižne kadilke,
  • sladkorne bolnice,
  • ženske z izjemno veliko telesno težo,
  • pacientke, ki so nagnjene k slabemu celjenju brazgotin,
  • pacientke, ki imajo težave s strjevanjem krvi,
  • ženske, pri katerih je v družinski anamnezi prisoten rak dojk (mnogi kirurgi priporočajo mikroskopsko analizo tkiva, odstranjenega med zmanjšanjem prsi, pri vseh ženskah, starejših od 40 let).

Kako poteka zmanjšanje prsi?

Operacija običajno traja tri ure, pacientka običajno ostane čez noč na naši kliniki. Kirurg najprej naredi krožni rez okoli bradavic in od tam odstrani odvečno kožo. Odvečno tkivo se odstrani s spodnjega in stranskega zunanjega dela, preostalo tkivo pa se razporedi v manjšo dojko. Kirurg tudi dvigne prsne bradavice in kolobarje v višji položaj na dojki, dvigne pa tudi dojke, da dobijo lepši izgled. Dojke so po zmanjšanju bolj sorazmerne s preostalim telesom.

Kako zmanjšanje prsi vpliva na občutek v bradavicah?

Z modernimi tehnikami zmanjšanja prsi želimo ohraniti občutljivost bradavic. Takoj po operaciji je njihova občutljivost spremenjena (večja ali manjša občutljivost), po približno 3 mesecih do enega leta pa se normalizira. Pri 10 % pacientk je zmanjšana občutljivost bradavic stalna. Dojenje po posegu zmanjšanja prsi je možno v več kot polovici primerov.

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o zmanjšanju prsi nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67