Liposukcija – odstranjevanje odvečne maščobe

Liposukcija in VASER lipo 1

Liposukcija je vodilen poseg za preoblikovanje telesa, in sicer z njim spreminjamo obliko telesa in ga oblikujemo kot kipar. Z liposukcijo iz telesa izsesamo trdovratno maščobno tkivo, ki se običajno kopiči na tistih delih telesa, na katere ne moremo učinkovati s telesno aktivnostjo in dietami. Liposukcija ni nadomestilo za hujšanje, njen cilj je izboljšanje oblike telesa oziroma posameznih telesnih delov.

Z liposukcijo iz telesa izsesamo trdovratno maščobno tkivo, ki se običajno kopiči na tistih delih telesa, na katere ne moremo učinkovati s telesno aktivnostjo in dietami.

Deli telesa, na katerih najpogosteje izvajamo liposukcijo, so boki, stegna, trebuh, ritnice, nadlahti in vrat. Liposukcija je preprost in učinkovit postopek za oblikovanje telesa, saj se maščoba tudi ob kasnejši pridobitvi telesne teže na odstranjenih mestih ne nabere več v enaki meri. Lahko je samostojen poseg, pogosto pa se jo uporablja v kombinaciji z drugimi posegi oblikovanja telesa, kot korekcija trebuha – abdominoplastika, dvig dojk – mastopeksija, dvig zadnjice, cirkumferentni dvig telesa, stegenski lifting, odstranitev odvečne kože nadlahti.

Za koga je primerna liposukcija?

Za liposukcijo ste primerni, če se soočate z odvečnimi in trdovratnimi maščobnimi oblogami na stegnih, trebuhu, bokih, zadnjici, vratu, nadlahteh, ki jih ne morete odpraviti z dieto ali telesno aktivnostjo. A pozor: liposukcija ni primerna za vas, če načrtujete nosečnost ali še dodatno hujšanje, saj v obeh primerih ne daje optimalnih rezultatov. Vedeti namreč morate, da liposukcija ni nadomestek za hujšanje.

Razlike v postopkih liposukcije

Maščobo lahko odstranjujemo na mnogo načinov, saj na tržišču obstaja tudi več različnih principov za liposukcijo:

SAL liposukcija (suction asisted lipoplasty)

Sal liposukcija je pravzaprav klasična oz. standardna liposukcija. Poteka tako, da na telesu pacienta, še ko ta stoji, najprej označimo predele, na katerih bomo opravili liposukcijo. V podkožno maščevje nato vbrizgamo t. i. tumescentno tekočino, ki je kombinacija navadne fiziološke raztopine, adrenalina in lokalnega anestetika lidokaina. Fizološka tekočina povzroči nabreklost maščobnih celic, adrenalin skrči žilne stene,zmanjša podplutbe in preprečuje veliko izgubo krvi, lidokain pa omrtvi operiran predel za več ur ali več dni in tako olajša okrevanje po operaciji.

PAL liposukcija (power asisted lipoplasty)

Ta tehnika liposukcije se uporablja precej redko. Pri posegu kirurg uporablja vibrirajoči nastavek, ki mu omogoča hitrejše odstranjevanje maščobe, hkrati pa zmanjša utrujenost pri postopku.

UAL (utrasonic asisted lipoplasty) oz. liposukcija z metodo VASER

Liposukcija z metodo VASER predstavlja zadnjo, tretjo in najsodobnejšo generacijo liposukcije. Pri tej tehniki maščobo s posebno VASER tehnologijo (ime VASER je blagovna znamka tipa naprave) najprej maščobo emulzificiramo oz. utekočinimo, nato pa jo izsesamo iz telesa. Utekočinjeno maščobo je bistveno lažje odstranjevati, saj s tem ne povzročamo travme okoliških tkiv, manjša je možnost neravnin na koži, poseg je manj invaziven za pacienta in manj naporen za kirurga.

Katera metoda liposukcije je za vas najprimernejša, vam bo po pregledu svetoval dr. Božikov.

Kako poteka liposukcija?

Pred posegom v predele, ki so predvideni za liposukcijo, vbrizgamo tekočino, ki vsebuje fiziološko raztopino, adrenalin in lokalni anestetik lidokain. Fiziološka raztopina povzroči nabrekanje maščobnih celic, kar olajša izsesavanje maščobe, medtem ko adrenalin zmanjša krvavitev, lidokain pa omrtvi operiran predel za več ur ali več dni, zmanjša bolečino in tako olajša okrevanje po operaciji. Da odstranimo maščobo, skozi več kratkih, le nekaj milimetrov dolgih rezov vstavimo kanile oz. votle cevke, s katerimi nakopičeno maščobo najprej razbijemo na manjše delce in zmehčamo, nato pa jo s pomočjo vakuuma posesamo v poseben rezervoar. Maščobne celice so s tem trajno odstranjene. Ko maščobo izsesamo, rane zašijemo in na operirane dele telesa namestimo kompresijsko oblačilo. Trajanje posega je različno, odvisno od tega, koliko delov telesa operiramo.

Običajno se med liposukcijo odstrani do nekaj litrov maščobe (1,5 kg do 4,5 kg maščobe). Največja količina maščobnega tkiva, ki ga je mogoče varno odstraniti, je odvisna od zdravstvenega stanja pacienta, njegove telesne teže, sočasnih drugih posegov ipd. V nobenem primeru pa izsesana količina maščobnega tkiva, ne sme preseči 10 % telesne teže. Izsesano maščevje lahko po predhodni obdelavi uporabimo tudi kot polnilo za povečanje dojk ali za zapolnitev drugih prostorninskih vrzeli na telesu.

Dr. Božikov zaradi večjega udobja pacientov priporoča liposukcijo v splošno anesteziji, še posebej, če operira več delov telesa naenkrat ali odstrani večjo količino maščobe. V takih primerih se iz varnostnih razlogov odloči tudi za hospitalizacijo na naši kliniki čez noč.

Liposukcija trebuha, zadnjice in stegen sodi med najbolj zaželene in iskane estetske posege. Mnogokrat se za njih odločajo ženske, ki so že poskusile z drugimi oblikami odstranjevanja maščobe (npr. kavitacija) in z rezultati niso bile zadovoljne.

Najboljši rezultati so pri pacientih, ki niso pretirano debeli in imajo lokalizirano nakopičeno maščevje na notranji strani kolen, na bokih, trebuhu ali pod brado. Rezultat je odvisen tudi od elastičnosti kože, ki se prilagodi novi obliki telesa, pri čemer je treba vedeti, da se z leti elastičnost kože manjša. 

Kako poteka okrevanje po liposukciji?

Po posegu se pojavijo otekline, nekaj dni boste na operiranih delih čutili tudi nelagodje. Oboje omilimo z zdravili proti bolečinam, pri čemer pa smete jemati le tista, ki vam jih predpiše kirurg. Aspirina ali ibuprofena ne smete jemati ne pred in ne po posegu, saj lahko pripomoreta k dodatnemu nastajanju podplutb. Po posegu se poleg otekline pojavijo tudi podplutbe, ki pa izginejo po približno treh tednih. Takoj po operaciji vas oblečemo v kompresijsko oblačilo, ki ga neprekinjeno nosite še šest tednom po operaciji n(izjema je le tuširanje). To oblačilo pritiska na tkiva, ki smo jih operirali, in omogoči, da se bolje in bolj enakomerno prilepijo na podlago. Rezultat je lepša silhueta operiranega dela telesa.

Na delo se lahko vrnete po približno petih dneh. Telesno vadbo odsvetujemo še 4 do 6 tednov po posegu. Prvi rezultat liposukcije se pokaže, ko uplahnejo otekline, končni rezultat pa lahko šele po enem letu.

VASER liposukcija – najnovejša metoda liposukcije

V skladu z najnovejšimi trendi liposukcije, estetski kirurg s posegom ne odstranjuje le maščevja, ampak tudi oblikuje telo in pri tem poudari posamezne dele. Najpogosteje oblikuje trebušne mišice in poudari zadnjico. Za dosego tovrstnih rezultatov je potrebna uporaba najnovejše tehnologije, ki je v svetu na voljo.  Zadnjih nekaj let tako na področju liposukcije prevladuje uporaba VASER tehnologije, ki jo kot vodilni na tem področju v Sloveniji uporabljamo tudi na naši kliniki.

Kaj točno je VASER lipo oz. ultrazvočna liposukcija?

Gre za kirurški poseg odstranitve nezaželenega maščobnega tkiva z določenega dela telesa, pri čemer kirurg tudi oblikuje želeno obliko vašega telesa. VASER tehnologija deluje na podlagi ultrazvoka, s katerim kirurg maščobne celice najprej utekočini, nato pa izsesa iz telesa. Utekočinjena maščoba je tako mehka, da jo je mogoče oblikovati, medtem ko je izsesano maščobo mogoče uporabiti na delih telesa, ki jih želimo poudariti, npr. za povečanje prsi ali zadnjice. Poseg ni zamenjava za zmanjšanje telesne teže, temveč metoda za odstranjevanje nezaželenih oblog maščobnega tkiva in preoblikovanje telesa. VASER Lipo je tudi sinonim za skulpturiranje oz. oblikovanje telesa, saj le s to tehniko lahko dodatno poudarjamo mišice ali silhueto določenih delov telesa.

VASER lipo je v zadnjih letih postala zlati standard oblikovanja telesa v ZDA, Veliki Britaniji in delu Zahodne Evrope. Nič čudnega, saj se ponaša z izjemnimi rezultati: zdaj lahko brez telovadnice  dosežemo lepo oblikovano telo brez neprijetnosti in z zelo hitrim okrevanjem. Zato VASER lipa ni mogoče primerjati z drugimi metodami liposukcije, saj predstavlja novo kategorijo minimalno invazivnega oblikovanja telesa.

Operacija je veliko manj travmatična kot pri klasični liposukciji, rezultati pa precej boljši. Z VASER tehnologijo je mogoče odstraniti večje količine maščobe brez večjih krvavitev. VASER lipo tudi povzroči boljše krčenje kože po operaciji, kar je sicer pogosta težava pri klasični liposukciji. Poleg tega VASER lipo uporablja ultrazvočne valove, ki delujejo samo na maščobne celice, medtem ko okoliško tkivo in krvne žile ostanejo nepoškodovani. Okrevanje po operaciji je zato bistveno hitrejše in pacient se lahko k večini svojih dejavnosti vrne že po nekaj dneh. In da ne pozabimo, pomembna prednost VASER lipa je seveda tudi v tem, da lahko odstranjeno maščobo uporabimo na delih telesa, ki jih želimo poudariti, denimo za povečanje prsi ali zadnjice.

Za koga je primerna VASER lipo?

Močne roke, močnejša meča, obloženi boki, debelejša bedra, izbočen trebuh, zalit hrbet ali izražen podbradek. Zveni znano? Je to nočna mora, s katero se soočate že dlje časa, saj trdožive maščobne obloge na opisanih mestih kljub številnim dietam in redni telovadbi preprosto nočejo izginiti?

Liposukcija z VASER tehnologijo je primerna za oblikovanje trebuha, bokov, stegen, podbradka, hrbta in nadlahti. Treba pa je vedeti, da tako, kot to velja za vse druge lepotne posege, tudi VASER lipo ni primerna za vsakega človeka. Ali je primerna za vas, bo jasno po posvetu in pregledu pri dr. Božikovu.

VASER lipo oblikovanje zadnjice, trebuha

Oglejte si video oblikovanja zadnjice in trebuha z VASER lipo (v angleškem jeziku):

VASER lipo oblikovanje trebuha pri moškem (six pack)

Oglejte si video oblikovanja trebušnih mišic pri moškem (v angleškem jeziku):

Kako deluje VASER lipo?

Oglejte si video o tem, kako deluje VASER lipo (v angleškem jeziku):

Cena

Liposukcija:

  • eno področje: notranja stran stegen (t. i. jahalne hlače) ali trebuh ali boki 2000 €
  • 2 področji ali celotna stegna 2500 €
  • 3 področja 3000 €
  • dodatek za VASER lipo 1000 €
  • v lokalni anesteziji 1500 €

Želite izvedeti več o posegu?

Za več informacij o liposukciji in VASER liposukciji nam pišite ali nas pokličite. 

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št. 041 33 10 67