Uvela koža: Kako jo učvrstiti?

Uvela koža na obrazu ali telesu je eden najbolj očitnih znakov staranja. Je posledica kombinacije dejavnikov, kot so hormonske spremembe, staranje in nenadna izguba telesne teže. Tovrstni znaki staranja se lahko pojavijo kjer koli na telesu, bodisi na stegnih, vratu, obrazu. Leta, gravitacija, pa tudi pomanjkanje ustrezne nege sčasoma naredijo svoje. Izgubi elastičnosti kože se ni mogoče popolnoma izogniti, a s pravočasnim ukrepanjem ter ustrezno nego jo lahko omilimo. Nekaj nasvetov za omilitev izgube elastičnosti kože preberite v nadaljevanju.  

Uvela koža: Zakaj koža izgubi elastičnost

Uvela koža je običajno posledica spremenjenega prehoda prehod med zgornjo (vrhnjica/epidermis) in srednjo (usnjica/dermis) plastjo kože. Ta prehod je sestavljen iz majhnih poganjkov, ki jih imenujemo dermalne papile. V sredini vsake papile so krvne žile, ki oskrbujejo zgornjo plast kože s kisikom, vlago in vsemi potrebnimi hranili. Papile v mlajši in zdravi koži so tesne in globoke, kar koži daje gladko teksturo in debelino.

Uvela koža in staranje

Število dermalnih papil se s starostjo zmanjšuje, prav tako postanejo bolj plitke, kar vodi do zmanjšane učinkovitosti prenosa hranil in kisika v zgornje plasti kože. Tako vrhnjica izgubi elastičnost in prožnost, pojavljati se začnejo prve gube. Prav tako se sčasoma v telesu upočasni proces nastajanja kolagena in elastina.  

Kaj sta kolagen in elastin?

Čeprav je koža sestavljena iz številnih snovi, sta ravno kolagen in elastin tista, ki ji dajeta čvrstost in elastičnost. Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Izhaja iz grške besede »kólla«, ki pomeni lepilo. S svojim delovanjem tkivom zagotavlja čvrstost. Kolagen najdemo v mišicah, kosteh, kitah, zobeh. Telo ga proizvaja vsak dan. Kolagen je tudi glavna beljakovina v koži. Deluje v kombinaciji z elastinom, beljakovino, ki kožo ohranja napeto in zategnjeno.

Uvela koža je posledica izgube kolagena

Proizvodnja kolagena v telesu se z leti upočasni. Do 30. leta starosti koža vsako leto izgubi približno 1 % kolagena. Sinteza kolagena iz fibroblastov se zmanjšuje, kar povzroči izgubo prožnosti, čvrstosti in gibkosti. Hitrost izgube kolagena je odvisna od našega življenjskega sloga. Kajenje, prevelika telesna teža, dolgotrajna prekomerna izpostavljenost soncu in stres – vse to so dejavniki, ki vplivajo na upočasnitev procesa nastajanja kolagena. Prav kajenje je eden največjih sovražnikov zdrave in mladostne kože. Pomembno vpliva na pospešeno staranje kože, kar so pokazale že številne študije. Po nekaterih ima cigaretni dim več kot 1000 sestavin, ki negativno vplivajo na telo in s tem na kožo. Koža kadilca tako brez dvoma začne prej izgubljati čvrstost in strukturo, pa tudi vlago – kar pomeni, da je tudi dehidrirana. 

Kako učvrstiti kožo?

Z redno telesno vadbo, uravnoteženo prehrano ter s pravilno nego lahko pomembno pripomoremo k ohranjanju tonusa, čvrstosti in napetosti kože. Priporočljivo je, da kombinacijo vsega navedenega začnemo izvajati preventivno, torej preden že preden občutimo mlahav tonus mišic ter opazimo manj čvrsto in manj napeto kožo.

Če pa sta uvela koža bodisi na obrazu bodisi na telesu že postali dejstvo, imamo na naši kliniki na voljo neinvazivne tretmaje za uspešno obnovo napetosti kože na obrazu ter učvrstitev tkiv na telesu.

Uvela koža na obrazu: Izboljšanje napetosti ter zmanjšanje globine gub z ulterapijo z Ultraformerjem III

Ultraformer III je še vedno najbolj vroča naprava na trgu za nekirurško pomlajevanje obraza. Ker je tako zelo učinkovit, da so rezultati vidni že po enem tretmaju, ga imenujemo kar nekururški facelift. Ultraformer III deluje po načelu fokusiranega ultrazvoka visokih moči (HIFU), in sicer tako, da s posebnimi nastavki segrevamo globok dermis in spodaj ležeče subdermalno povezovalno tkivo (SMAS) na 60°C do 70°C. S segrevanjem teh tkiv pride do stimulacije nastajanja novega kolagena in zategovanja tkiv. Ulterapija z Ultraformerjem III je primerna za obraz, vrat in dekolte, za opazen rezultat – učvrščena in napeta koža ter zmanjšana globina gub – pa je dovolj samo ena terapija.

Uvela koža na telesu: Učvrstitev tonusa in zmanjšanje videza celulita z Exilis Ultra in LPG

Ohlapno ali slabo tonizirano kožo na trebuhu, stegnih, zadnjici ali nadlahteh, je mogoče ponovno tonizirati z aparatom Exilis Ultra, ki ga v Sloveniji najdete le na naši kliniki. Aparat ima posebne nastavke, s katerimi s kombinacijo radiofrekvence in ultrazvoka, ki dosežeta globlja tkiva, kontrolirano segrevamo in ohlajamo problematične dele telesa. Tako kožo učvrstimo in toniziramo, s čimer pripomoremo tudi k zmanjšanju videza celulita. Spremembe na koži so opazne že po prvem tretmaju, konkretnejši rezultati pa po 3 mesecih. Posamezen tretma traja od 45 minut do ene ure. Po njem se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim opravilom. Za še boljši učinek tretmaje z Exilis Ultra kombiniramo z aparatom LPG, za uspešen rezultat pa je potrebnih od 3 do 5 terapij. Do konca junija na paket treh tretmajev Exilis Ultra in LPG velja prav posebna cena.

Želite izvedeti več o izboljšanju čvrstosti kože na obrazu ter izboljšanju tonusa telesa z našimi visokotehnološkimi napravami?

Za brezplačen posvet nas pokličite na 041 33 10 67

nam pišite na info@bozikov.com ali nas kontaktirajte s pomočjo spodnjega obrazca

Kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.