Povečanje prsi (dojk)

Povečanje dojk

Povečanje prsi – augmentacijska mamaplastika je operacija, s katero največkrat povečamo naravno majhne dojke ali tiste, ki so po nosečnosti izgubile svoj volumen. Nemalokrat je v primeru prevelike povešenosti dojk poleg povečanja prsi potreben tudi njihov dvig – mastopeksija. Pri povečanju prsi gre za povečanje prirojenega volumna dojke s pomočjo prsnih vsadkov, ki jih običajno vstavimo pod tkivo dojke. Za poseg povečanja prsi se običajno odločajo ženske, ki želijo bolj skladen videz svojega telesa – imajo denimo relativno majhne dojke ali želijo prsim povrniti izgubljeni volumen zaradi staranja, nosečnosti ali po veliki izgubi teže. Povečanje prsi sodi med najpogostejše estetske operacije in je brez dvoma poseg, ki mnogim ženskam spremeni življenje.

Povečanje prsi ženski prinaša večje samozaupanje in samozavest in večji občutek ženskosti ter ji omogoča nositi vrsto raznolikih in lepih oblačil, kopalk in perila. Večina žensk se boji, da bodo njihove povečane prsi izgledale umetno in nenaravno. Najbolj pogosto izraženi ideal lepote je, da so povečane prsi v sorazmerju z ženskim telesom. Prsi, povečane s prsnimi vsadki, morajo v idealnem primeru tudi izgledati kot prsi, dajati občutek prsi, prav tako se morajo premikati kot prsi. Ali bodo vaše prsi izgledale naravno, je tako v največji meri odvisno od izbire ustrezne velikosti prsnih vsadkov, pa tudi od tega, ali imate pred posegom dovolj prsnega tkiva, ki bo ustrezno zakrilo prsni vsadek.

Kdo se odloči za povečanje prsi?

Če ste ustrezna kandidatka za povečanje prsi, vas bo dr. Božikov na prvem posvetu po temeljitem pregledu in poglobljenem pogovoru seznanil z vrsto in velikostjo vsadkov, ki ustrezajo vašim pričakovanjem. Kirurg predlog poda ob upoštevanju številnih dejavnikov:

  • velikosti, oblike in volumna prsi pred posegom,
  • anatomije prsi, vključno z velikostjo mišic in njihovim tonusom,
  • starosti,
  • pomembnih razlik v velikosti prsi (asimetrija dojk),
  • razmerja med obsegom pasu in bokov,
  • vaših želja.

Kakšni prsni vsadki so na voljo?

Plastični kirurgi v Sloveniji uporabljamo prsne vsadke, ki so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani s silikonsko ovojnico. Silikon je naraven element in inertna snov, ki je biokemično najbolj podobna ogljiku ter se varno uporablja v številnih medicinskih napravah in pripomočkih. Na Kliniki Božikov pri povečanji prsi uporabljamo prsne vsadke znamke vodilnega proizvajalca Mentor, ki je tako kot naša klinika zavezan k odličnosti. Njihovi vsadki imajo doživljenjsko garancijo.

Prsi je mogoče povečati tudi z vsadki, polnjenimi s fiziološko raztopino. Takšna praksa je še zlasti razširjena v ZDA. Njihova prednost je v tem, da se fiziološka raztopina v primeru morebitne poškodbe vsadka absorbira v telo. Njihova slabost pa, da so na otip bolj umetni, na mestih, kjer je koža na prsih še posebej tanka, pa so zelo vidni. Temu se je mogoče izogniti, in sicer tako, da jih vstavimo stran od kože, torej pod veliko prsno mišico.

Kljub temu na Kliniki Božikov pri odločanju o izbiri prsnih vsadkov pogosteje priporočamo vstavitev silikonskih vsadkov. Prsi s takšnimi vsadki izgledajo bolj naravno, občutek dejanskega tkiva dojk je boljši, manjša je tudi možnost nagubanja površine vsadka. Možnost zapletov je pri vsadkih obeh vrst enaka.

Ali so prsni vsadki varni?

Pred časom je bilo v ZDA veliko govora o varnosti silikonskih prsnih vsadkov. Vprašanja so se pojavljala predvsem o možnostih nastanka avtoimunskih bolezni, ki spadajo v skupino revmatskih obolenj. Do danes ni nobenih dokazov ali študij, ki bi povezala nastanek avtoimunskih bolezni s silikonskimi vsadki. Prav tako ni nobene povezave med povečanjem dojk in nastankom raka dojk. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo.

Test prsnih vsadkov

Dr. Božikov je posebej za vas testiral prsne vsadke. V spodnjem videu smo na enem mestu zbrali vse teste. Preverite, kako vzdržljivi so prsni vsadki:

Kakšno obliko prsnega vsadka izbrati?

Silikonski vsadki so kapljičaste ali okrogle oblike. Včasih je veljalo prepričanje, da okrogli vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti pa bolj naravne. A to ne drži.  Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov, ne pa oblika: večji vsadki na manjšem telesu povzročijo umeten rezultat oz. izgled, manjši bolj naravnega. Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgodnjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom. Tako lahko v večini primerov tudi okrogel vsadek naredi lep naraven rezultat. Statistično gledano se za ene ali druge vsadke odloči približno 50 % žensk.

Izbira vsadka ni enostavna. Kateri vsadek je najustreznejši za vas, je odvisno od mnogih dejavnikov: vaše starosti, telesne teže, volumna in gostote vaših dojk, kakovosti kože dojk in seveda vaših estetskih predstav ter pričakovanj, kakšne naj bi bile videti vaše prsi po posegu. Na prvem posvetu boste dr. Božikovu zaupali vaše želje, skupaj pa bosta pregledala vse prednosti in slabosti posamezne vrste prsnih vsadkov in njihove velikosti, nato pa skupaj določila, kakšen vsadek bo najbolj primeren za vas.   

S kakšnim rezom vstavimo prsne vsadke in kam?

Najbolj klasičen pristop k posegu povečanja dojk vključuje rez oziroma kasneje brazgotino v gubi pod dojko (inframamarna guba), kjer je običajno tudi najmanj viden. Dolžina reza je odvisna od velikosti vsadka: večji kot je vsadek, daljši bo rez, običajno se giblje med 5 in 6 cm. Omenjeni rez dojkam tudi po operacijo omogoča dojenje in užitek ob spolni vzburjenosti. Prav tako ostanejo nedotaknjene mlečne žleze, živci in krvne žile, ki vodijo do prsne bradavice in kolobarja. Nobeno tkivo dojke med operacijo ni prekinjeno. Rez v gubi pod dojko je tako najmanj moteč za morebitno prihodnje dojenje in morebitno mamografijo.

Vstavitev prsnih vsadkov je možna tudi skozi rez okoli prsnih bradavic. V tem primeru je potrebno prekiniti mlečno žlezo. Temu se seveda želimo izogniti, saj boste morda še dojili, če pa že imate otroke,  pa so lahko v žlezi prisotne kakšne bakterije, ki lahko okužijo vsadek. Brazgotina okoli bradavic je tako smiselna le takrat, ko dvigujemo dojko in prestavljamo bradavico.

Prsne vsadke lahko vstavimo pod žlezo dojke (subglandularni položaj) ali globlje pod veliko prsno mišico (submuskularni položaj). Vsaka tehnika ima svoje prednosti in s tem tudi svoje zagovornike.  Katera lega prsnih vsadkov bi bila najbolj primerna za vas, vam bo po temeljitem pregledu in poglobljenem pogovoru na prvem posvetu predlagal dr. Božikov.

Katera velikost prsnih vsadkov je prava za vas?

Izbira ustrezne velikosti prsnega vsadka se razlikuje od posameznice do posameznice, odvisna pa je od mnogih dejavnikov. Obstajajo zdravniški protokoli, ki glede na velikost prsnega koša, višino in širino prsi ter telesno višino in težo določajo najprimernejše velikosti vsadkov. Želja pacientke ostaja vsekakor najpomembnejši dejavnik, pri čemer pa na naši kliniki stremimo k temu, da vsaki pacientki zagotovimo lepe in naravne rezultate, ki so kar najbližje njenim pričakovanjem. Zaželeno je, da na posvet s seboj prinesete tudi fotografije, ki kažejo primere rezultatov, ki si jih želite. Dr. Božikovu boste tako olajšali razumevanje vaših želja in pričakovanj, na podlagi česar in ob upoštevanju ostalih dejavnikov pa bosta nato izbrala ustrezne prsne vsadke. Prsni vsadki morajo ustrezati vaši višini, teži, življenjskemu slogu in vaši postavi.

Če imate pred posegom zelo asimetrične oz. različno velike dojke, se lahko zgodi, da bosta pri povečanju dojk potrebna prsna vsadka različnih velikosti. Te morebitne posebnosti ugotovimo in tudi zabeležimo ob vašem prvem posvetu pri dr. Božikovu. V primeru velike asimetrije dojk so včasih potrebni tudi dodani kirurški postopki za korekcijo predhodne asimetrije dojk.

Kako dolgo trajajo vsadki?

Če se odločite za povečanje prsi, morate vedeti, da to ni enkraten poseg in ga bo po določenem obdobju potrebno ponoviti. Povečanje dojk je namreč dinamičen proces, vstavljeni vsadki pa se vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli njih sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi približno po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega kirurga. Traja nekoliko dlje, zaradi česar je tudi poseg nekoliko dražji od povečanja dojk. Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo kot pri povečanju dojk: mirovanje vsaj 10 dni takoj po posegu, nato vsaj dva tedna izogibanje dvigovanju težkih bremen, k športnim aktivnostim pa se boste lahko vrnili po šestih tednih.

Kako poteka poseg?

Povečanje dojk ni zapletena estetska operacija, zahteva pa prilagojeno ravnanje in previdnost zaradi nevarnosti premočnega napenjanja mišic in tudi premika vsadkov. Ker je vsak pacient drugačen, vsako operacijo načrtujemo individualno, s pričetkom na vašem prvem posvetu z dr. Božikovom.

Ko bosta z dr. Božikovom določila datum vaše operacije, boste prejeli vse dodatne informacije v zvezi s pripravo na kirurški poseg. Morda boste morali opraviti tudi krvne preiskave za ugotovitev morebitnih okužb.

Pred operacijo vas obiščeta vaš kirurg in anesteziolog. Kirurg lahko vaše prsi že označi z določenimi oznakami. Poseg običajno traja do dve uri, po njem pa vas bodo odpeljali v sobo za bujenje, kjer vas bo spremljala medicinska sestra, da se zbudite iz anestezije. Lajšanje bolečin takoj po posegu bo nadzoroval anestezist.

Z naše klinike boste običajno odpuščeni pozno popoldne ali proti večeru po operaciji, pogostokrat pa se dr. Božikov odloči da na njej ostanete čez noč. Ob odpustu boste prejeli vse potrebne napotke in navodila o okrevanju ter se dogovorili o nadaljnjih kontrolnih pregledih. Prejeli boste tudi kontakt kirurga, na katerega se lahko kadar koli po posegu obrnete s kakršnimi koli vprašanji.

Kako poteka okrevanje po povečanju prsi?

Poseg povečanja dojk sodi med tehnično manj zahtevne, vendar pa je zelo priporočljivo izbrati kirurga z res dobro tehniko. S tem boste ovrgle možnosti pojava napak v letih po posegu, hkrati pa boste olajšale delo kirurgu, ki bo čez 10 ali 20 let opravil menjavo vsadkov. Namreč, vedeti morate, da povečanje dojk ni enkraten poseg,  po desetletju do dveh bo potrebno vsadke zaradi pojava ovojnice oz. kapsule zamenjati ali odstraniti. 

Poseg poteka v splošni anesteziji. Po operaciji so prsi običajno nekoliko otekle, koža pa pordela, nekoliko so lahko občutljive tudi prsne bradavice. Oteklina običajno izgine po 7 do 10 dneh.

Po posegu je potrebno jemati antibiotike in protibolečinska zdravila. Jakost bolečin je odvisna od tega, ali se vsadek vstavi pod prsno mišico ali nad njo:  manjše so pri vstavitvi nad mišico, s tem, da tudi bolečine pri vsadku pod mišico niso prav veliko hujše. Po nekaj dneh se jemanje zdravil zmanjša oz. ukine. Takoj po posegu morate vsaj še dva tedna obvezno nositi poseben kompresijski modrček in silikonske obliže. Kompresijski nedrček dojke imobilizira in poskrbi za to, da vsadki ostanejo v pravem položaju. Silikonski obliži pa poskrbijo za to, da se brazgotina po posegu čim lepše zaceli. Popolno celjenje, torej da brazgotina pobledi, sicer traja nekaj mesecev. Prav tako morate še šest tednov po posegu spati na hrbtu.

Po operaciji odsvetujemo vse aktivnosti, ki zahtevajo naprezanje in dvigovanje, prav tako odsvetujemo plavanje 4 tedne. Ob tem računajte tudi na to, da boste vsaj 10 dni odsotni tudi iz službe. V telovadnico se lahko vrnete po 3 oz. 4 tednih po operaciji, pri čemer lahko vaje za krepitev prsnih mišic in mišic na rokah začnete izvajati šele po 6 tednih po operaciji. 10 dni po operaciji se že lahko odpravite na hitrejši sprehod. Dva tedna po posegu se je priporočljivo izogibati spolnim odnosom, še naslednje 3 tedne pa je treba z dojkami ravnati zelo nežno in z občutkom.

Dr. Božikova boste ponovno obiskali nekaj dni po operativnem posegu, nato pa še po enem ali dveh tednih, ko bo spremljal, ali se rane po posegu ustrezno celijo. Na našo kliniko se boste spet vrnili po 3 in 6 mesecih po operaciji, nato pa vas bomo spremljali tudi še naprej.

Kakšna so morebitna tveganja in zapleti pri posegu dojk?

Na prvem pregledu pred posegom vam dr. Božikov predstavi vse podrobnosti o posegu, kot tudi morebitne zaplete. Povečanje dojk sicer velja za tehnično nezahtevno operacijo, ki je rutinska in zelo varna. To potrjuje tudi podatek, da se manj kot 1 % pacientk sooči s pooperativnini zapleti.

Najpogostejši možni zaplet po povečanju dojk je krvavitev iz rane oz. v dojko, ki jo običajno sprožijo nenadni gibi ali dvigovanje težkih bremen po posegu. Zato je pomembno, da prvi teden po posegu zgornji del telesa miruje oz. ni izpostavljen obremenitvam. V primeru krvavitve je potrebna ponovna operacija na mestu krvavitve, da se krvavitev sanira. Po povečanju dojk lahko pride tudi do vnetja. Takrat morate jemati antibiotik. Če ta ne pomaga, je potrebno vsadke odstraniti, več mesecev pa posega ne smemo ponoviti.

Povečanje dojk poteka v splošni anesteziji, zato tako kot vsi drugi kirurški posegi v splošni anesteziji prinaša tveganje slabosti in bruhanja. Med spanjem boste zato preventivno dobili zdravila proti slabosti. Dodatna zdravila boste dobili po potrebi.

Pri posegu obstaja možnost pojave hematoma v operiranem delu. Tveganje za hematom se poveča v primeru neurejenega, povišanega krvnega tlaka, ali če ste pred posegom jemali zdravila proti strjevanju krvi.

Okoli prsnega vsadka se lahko nabere tudi tekočina (serom), ki je lahko prisotna od nekaj dni do več tednov po posegu. Za odvajanje te tekočine poskrbimo tako, da že med posegom vstavimo drenažne cevke, saj s tem zmanjšamo možnost infekcije, ki bi lahko ovirala okrevanje.

Takoj po operaciji se lahko pojavijo nenavadni občutki na delu telesa, ki je bil operiran. Normalni občutki se lahko povrnejo šele čez več tednov ali mesecev. V tem času lahko pričakujete občasno mravljinčenje ali elektriziranje – pojav je povsem normalen, saj živci, ko se obnavljajo, ustvarjajo spontane dražljaje.

Zelo pogosto se po posegu na dojkah pojavi tudi izguba občutka v prsni bradavici. Da se povrne, lahko traja tudi do enega leta. Pri posegih zmanjšanja ali dviga dojk lahko zaradi prerazporeditve tkiva pride tudi do otopelosti bradavic, ki lahko traja tudi več kot eno leto. Pri večjem operativnem posegu se lahko tudi zgodi, da občutek v bradavici nikoli ni več 100 %.

Pogosta vprašanja

Ali lahko dojim po povečanju prsi?

Če je povečanje prsi opravljeno z rezom v gubi pod dojko (inframamarna guba), potem z operacijo ne prekinemo povezav med mlečnimi žlezami in preostankom tkiva dojk. To pomeni, da mlečne žleze, senzorični živci in krvne žile ostanejo nedotaknjeni. Če ste lahko dojili pred posegom, boste lahko tudi po njem.

Ali občutim prsne bradavice po povečanju prsi?

Zelo pogosto se po posegu na dojkah pojavi tudi izguba občutka v prsni bradavici. Da se povrne, lahko traja tudi do enega leta.

Ali povečanje prsi poveča tveganje za nastanek raka na prsih?

Med povečanjem dojk in nastankom raka dojk ni povezave. Nekatere študije so celo pokazale, da so pri ženskah s povečanimi dojkami zabeležili manjšo pojavnost raka na dojki v primerjavi s splošno populacijo.

Lahko letim z letalom in se potapljam s prsnimi vsadki?

Prsni vsadki ne predstavljajo nobenega tveganja pri letenju z letali, prav tako se lahko brez težav potapljate do globine 30 metrov.

Preberite tudi

Prsi naravnega videza – osebna izkušnja

Povečanje prsi: Kakšna bo vaša nova košarica

Vprašanja na forumu

Rekonstrukcija dojk z lastnim tkivom

Preventivna odstranitev dojk in rekonstrukcija

Želite izvedeti več o posegu?

Za dodatne informacije o povečanju prsi nam pišite ali nas pokličite.

E-naslov: info@bozikov.com

Tel. št.: 041 33 10 67